Syntopia

Coverafbeelding van: Syntopia

Trefwoord(en)
vriendschap
experimenten
toekomst
ecologie
dystopie

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Elke dag komt Timo voorbij een erg bijzonder flatgebouw: Syntopia. Daar wordt alles voor de bewoners door computers geregeld. Van klink- en slotvrije deuren, gezicht herkennende scanners tot zelfrijdende auto’s. Timo zou er wel willen wonen, maar zijn ouders kunnen dat niet betalen. Robin, een meisje uit zijn klas, woont er wel. Met haar lukt het hem Syntopia in te komen. Toch lijkt er iets vreemds aan de hand. Timo kan er niet direct achter komen, maar hij wil het wel uitzoeken. Daar is de eigenaar van het gebouw echter niet mee gediend.

Dit verhaal speelt zich in het heden af, waarbij het gebouw Syntopia niet direct past. Het is een futuristisch gebouw waarin alles geregeld wordt door computers om zo ecologisch mogelijk te wonen en te leven. De bewoners moeten zich er ook aan houden om de controle aan de computers over te laten. Enerzijds geeft hen dat een gemakkelijk luxueus leventje, maar anderzijds verliezen ze wel hun eigen wil om keuzes te maken. Naar de buitenwereld toe lijkt het een ideale omgeving.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door een alwetend auteur verteld vanuit verschillende personages. Timo is een gewone jongen die het thuis niet erg breed heeft en nogal jaloers kijkt naar anderen die zich veel meer kunnen permitteren en dan zeker naar Robin die in dat fantastische gebouw woont. Zij is een gewoon meisje dat zich aangepast heeft aan de levenswijze in Syntopia, maar door toedoen van de vragen van Timo ook op onderzoek uit gaat. Milan is een vriend van Timo die zich laat overhalen om mee het geheim achter Syntopia te achterhalen.
De ontrafeling van het mysterie komt niet helemaal geloofwaardig over maar laat de lezer na het slot wel achter met een naar gevoel dat het daar helemaal zal mislopen.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op zodat de lezer geboeid blijft al is er weinig echte spanning.
Er zit een ecologisch tintje aan het verhaal vast en door de houding van Timo komt ook de huidige consumptiemaatschappij aan bod. Daarbij kan het de lezer doen nadenken over zijn/haar eigen consumptiegedrag.
Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Tanja de Jonge   

Uitgeverij
Holland   


Jaartal
2018

ISBN
9789025113971

Aantal pagina's
196

Prijs
€13,90