Suzy en de kwallen

aanrader Coverafbeelding van: Suzy en de kwallen

Trefwoord(en)
schuldgevoel
vriendschap
rouwverwerking
middelbare school
kwallen

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Op de laatste schooldag voor de vakantie loopt het fout tussen Suzy en Franny, die lang haar beste vriendin was. Tijdens die vakantie overlijdt Franny. Suzy voelt zich erg schuldig over het feit dat zij het niet meer kan goedmaken. Ze trekt zich in zichzelf terug en spreekt niet meer. Ze gaat obsessief op zoek naar wat de oorzaak kon zijn geweest van de dood van Franny. Ze neemt een drastische beslissing.

Bijzonder origineel opgebouwd boek waarin kwallen een belangrijke plaats innemen. In het begin van het verhaal moet de lezer even doorbijten om in het verhaal te komen en zich in de wereld van Suzy in te leven. Het verhaal overspant slechts enkele maanden waarin de lezer Suzy’s universum leert kennen. Suzy kent ontzettend veel feiten en transponeert die op haar leven of dat van anderen. Deze hoofdstukken worden door de auteur verteld vanuit het standpunt van Suzy, in de ik-vorm. De lezer krijgt daardoor een erg nauwkeurig beeld van de denkwijze van Suzy en haar reacties op gebeurtenissen rondom haar, thuis of op school. Tussen die hoofdstukken door staan hoofdstukken in cursieve letter waarin de lezer het leven van Suzy en Franny leert kennen, hoe hun vriendschap groeide, hoe ze samen de overstap maakten naar de middelbare school en hoe hun vriendschap verbrokkelde. Die cursieve hoofdstukken zijn in de jij-vorm geschreven. Alsof Suzy het allemaal nog eens terug in herinnering wil brengen bij Franny. Ze sluiten naadloos aan bij de rest van het verhaal.
Suzy kan de dood van haar vriendin niet vatten en bedenkt bij zichzelf een mogelijke oorzaak. Het wordt voor haar een ware obsessie om haar theorie te staven. Ze laat ook geen andere mogelijkheid toe en door haar stilzwijgen sluit ze zich ook helemaal af van de wereld rondom haar. De auteur gebruikt Suzy’s zoektocht om de lezer een massa informatie over kwallen mee te geven, zonder dat dit storend is voor het verhaal net omdat Suzy ze linkt aan dingen die in het leven gebeuren. Ook allerhande andere ‘weetjes’ verwerkt ze er in. Er worden enkele levenswijsheden in het verhaal verwerkt die voor de doelgroep een houvast of bevestiging kunnen zijn.
Geen spannend verhaal in de zin dat er spannende dingen gebeuren, maar een bijzonder boeiend verhaal dat de lezer een kijk geeft in het hoofd van een dertienjarig meisje dat zich heeft vastgebeten in een bepaald denkbeeld en daar niet van afwijkt. Een meisje dat verwoede pogingen doet om aansluiting te vinden bij anderen maar daar niet in slaagt. Daardoor wordt haar vertrouwen in anderen erg aangetast. De auteur weet de klippen van de meligheid erg goed te omzeilen en geeft de lezer een ontroerend en hoopvol einde.
In een dankwoord achteraan vermeldt de auteur dat het verhaal ontstaan is door een mislukking. ‘Suzy en de kwallen’ is dit allerminst.
Een aanrader.

Bekroond met de Gouden Lijst 2017.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Ali Benjamin   

Illustrator
Terry Fan   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2016

ISBN
9789000350438

Aantal pagina's
231

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Thing About Jellyfish

Vertaler(s)
Lidwien Biekmann