Survival

Coverafbeelding van: Survival

Trefwoord(en)
kamperen
sport
tieners
problemen
relaties

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Liesbeth wordt door haar moeder op een sportkamp gestuurd zonder dat ze dat zelf eigenlijk wil. Ze kent er niemand en al gauw lijkt het erop dat ze altijd de verkeerde dingen zegt en doet. Ze hoort er niet echt bij. Toch vindt ze plezier in een aantal activiteiten. Maar ze heeft zo haar eigen ideeën over bepaalde zaken wat haar doet botsen met enkele leidinggevenden. Als het haar echt allemaal teveel wordt, besluit ze tot een drastische maatregel.

In het begin van dit realistische verhaal leert de lezer de moeilijke situatie binnen het nieuw samengestelde gezin van Elisabeth kennen. Het duurt even vooraleer Liesbeth werkelijk op kamp vertrekt. Dan blijkt dat het kamp een bijzondere samenstelling heeft, zowel wat deelnemers als wat leiding betreft. Blijkbaar is het doel van het kamp dat de deelnemers er zichzelf tegenkomen en hun moeilijkheden onder ogen zien en die onderling of zelf oplossen. De activiteiten zijn daar ook op gericht. De karakters van de deelnemers zijn erg uiteenlopend en de onderlinge spanningen maken het samenwerken niet makkelijker.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de in zichzelf gekeerde Liesbeth, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Liesbeth hoe zij de gebeurtenissen ervaart, wat zij over anderen denkt en hoe zij reageert. Haar problematische thuissituatie gooit nog wat olie op het vuur, wat het voor Liesbeth allemaal nog wat moeilijker maakt. Wat zij denkt staat cursief gedrukt. Een aantal keren denkt zij terug aan vroegere gebeurtenissen, ook die staan cursief in het verhaal.
De auteur slaagt er in om zich geloofwaardig in het hoofd van haar personages te verplaatsen en probleemgedrag herkenbaar te verwoorden.
Heel wat stukjes van het verhaal zouden kunnen gebruikt worden als gespreksonderwerp in jongerengroepen.
Een probleemverhaal over een meisje dat met zichzelf in de knoop zit, maar er uiteindelijk sterker lijkt uit te komen.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Rood   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025868871

Aantal pagina's
166

Prijs
€14,99