Superdinosaurussen

Coverafbeelding van: Superdinosaurussen

Trefwoord(en)
dinosaurussen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een inleiding over wat paleontologie is, wat een dinosaurus is en hoe fossielen ontstaan, volgen vier grote hoofdstukken die dieper ingaan op de inhoud van het boek. De tijd vóór de dino’s, het tijdperk van de dino’s, de tijd na de dino’s en tot slot een hoofdstuk over hoe de wetenschap te werk gaat om informatie te verzamelen en hoe die ook nog steeds evolueert.
Elk aangehaald dier krijgt een dubbele pagina waarop het betreffende dier wordt voorgesteld in een grote afbeelding en een korte tekst. Daarnaast zijn er nog korte stukjes tekst met meer uitleg bij bepaalde karakteristieke elementen. Er is telkens ook een ‘fiche’ waarop de habitat, de periode van voorkomen, lengte en menu staan vermeld, samen met een vergelijkende afbeelding met een volwassen persoon (soms slechts een hand). Zodoende wordt de verhouding visueel duidelijk zichtbaar. Een kadertje met feiten en cijfers geeft nog meer referentiemateriaal. Af en toe staat er een dubbele paginagrote afbeelding waarop enkele dinosaurussen in hun habitat staan afgebeeld om de lezer een idee te geven in welke omgeving deze dieren leefden. Na het dinotijdperk ontwikkelden zich een groot aantal dieren waarvan enkele ook een plaats krijgen in dit boek. En daarna volgt een heel hoofdstuk over dinowetenschap; hoe paleontologen aan het werk gaan en hoe men bouw en leefwijze van de dinosauriërs bestudeert of opnieuw samenstelt. Een verklarende woordenlijst, een register en verantwoording voor de illustraties en foto’s sluiten het boek af.

Dit boek is bijzonder verzorgd uitgegeven in groot formaat. De gegeven informatie is erg accuraat en recent. Men geeft de informatie met de grootst mogelijke voorzichtigheid omdat doorgevoerd onderzoek telkens nieuwe elementen duidelijk maakt en veranderende inzichten geeft over deze dieren. Op bijna elke bladzijde komen de woorden ‘waarschijnlijk’, ‘vermoedelijk’ of ‘mogelijk’ voor omdat men over vele dingen niet zeker weet hoe het in werkelijkheid was. Er wordt heel dikwijls vergeleken met dieren van nu om bepaalde gedragingen van de dinosauriërs te verantwoorden. Maar men is over vele punten (nog steeds) niet zeker: ‘Wetenschappers denken…’, ‘Wetenschappers vermoeden …’, ‘Het lijkt erop dat…’, ‘Er is nog veel discussie over …’ enzoverder.
Toch biedt dit lijvig boek een knap beeld over deze intrigerende dieren en het wordt ook duidelijk dat informatie over dinosaurussen eveneens evolueert en verandert. Dat vroegere theorieën en denkbeelden niet correct bleken en dus telkens bijgestuurd moeten worden.
In dit boek worden vooral heel bijzondere dino’s aangehaald. Dieren die het grootst zijn, het sterkste gebit hebben, het zwaarst, het snelst of de kleinste zijn…
Ondanks de vele bijzonder moeilijke namen om te lezen bevat dit boek een ware schat aan informatie over dinosauriërs en enkele uitgestorven dieren in de periode na de dinosaurussen. Het geeft ook een uitgebreide blik op het wetenschappelijk onderzoek over deze dieren.
Beslist de moeite waard.
De geïnteresseerde lezer/kijker vindt nog meer informatie over dino’s en uitgestorven dieren in ‘Lannoo’s grote encyclopedie over alle dinosauriërs’.

Pol Van Damme - november 2021

Zoek op bib.be

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401477970

Aantal pagina's
192

Prijs
€20,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Super Dinosaur

Vertaler(s)
Jet Zegers
Mylène Delfos