Suikerspin

Coverafbeelding van: Suikerspin

Trefwoord(en)
gezin
trauma’s
familieproblemen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De vader van Ezra komt getraumatiseerd terug van zijn oorlogsopdracht. Je ziet het niet vanbuiten, het zit in zijn hoofd. De situatie wordt erg moeilijk met een vader die om niets kan ontploffen en dingen stukgooit. Op een dag is het zo erg dat de moeder van Ezra besluit naar een vluchthuis te gaan met haar dochters. Ezra heeft het daar erg moeilijk mee. Ze zorgt veel voor haar jongere zusje maar kan niet alles oplossen. Daardoor komt ze zelf ook in de problemen. Toch bedenkt ze een oplossing. Maar of het lukt?

Er zitten wel wat veel problemen in dit verhaal. De moeder van Ezra kan moeilijk omgaan met de problemen van haar man, Ezra zelf wordt na een gebeurtenis in een winkel gechanteerd. Zij moet erg veel voor haar jongere maar mondige zus zorgen. Die op haar beurt zelf ook een probleem heeft. Of ze allemaal het gevolg zijn van de problemen van hun vader na zijn terugkeer, wordt niet helemaal duidelijk.
De lezer valt ook meteen in het verhaal. Pas later wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit. En de beginscène heeft op zich niets met het vaderprobleem te maken. Of misschien toch, maar dat moet de lezer dan wel tussen de regels door weten te ontdekken.
Het verhaal wordt volledig vanuit het standpunt van Ezra verteld, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Ezra; wat ze meemaakt, wat ze doet en wat ze denkt. Hoe zij tegenover het probleem aankijkt en mogelijk niet doorheeft dat haar eigen gedrag daar een gevolg van is. Toch wordt er dan heel wat leeservaring van de lezer verwacht. Minder ervaren lezers krijgen wel een beeld van het probleem maar leggen mogelijk geen verband tussen één en ander.
De gebeurtenissen komen herkenbaar over en de gesprekken zijn levensecht.
Een realistisch verhaal over een volwassenenprobleem, gezien door de ogen van een twaalfjarige.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2016.

Pol Van Damme - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Derk Visser   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2015

ISBN
9789025761202

Aantal pagina's
128

Prijs
€13,95