Strandjongen

aanrader Coverafbeelding van: Strandjongen

Trefwoord(en)
strand
verwondering
leven
filosoferen
ontdekken

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Op een vroege ochtend ontwaakte een jongen op het strand. Waar kwam hij vandaan? Hoe was hij daar gekomen? Het was en bleef een raadsel. Maar hij vond het goed om daar te liggen. Terwijl de zee tikkertje speelde met zijn voeten.
Wat later ontmoet hij er de man met de metaaldetector. Samen gaan ze op zoek naar wat mensen achtergelaten hebben en keuvelen over herinneringen en over voortdurend naar beneden kijken of naar de lucht kijken. Zij praten over wonen, waar de jongen geen weet van heeft. De man zal hem tonen hoe je kan wonen, zelfs op het strand. De volgende dag is het strand één grote mensenzee. De jongen weet niet waar eerst gekeken. Hij wil ook wel zo’n torentje dat je snel moet likken voor alles uitloopt en verdwijnt. Maar daar moet hij voor betalen. Hij weet echter niet wat betalen is. Gelukkig schiet de mooie vrouw met de dikke buik hem te hulp. Wat zit er in haar buik? En hoe is het daar in gekomen? De jongen vraagt raak en denkt erop los. En zo gaat zijn leven vol verwondering verder, ontdekking na ontdekking.
En dan ontmoet hij het meisje…

Als lezer treedt je mee in de voetsporen van de jongen en denk je na over het leven en de dingen die je omringen. De frisse kijk van de jongen hierop, in tegenstelling tot de vaak voorgekauwde ideeën van de mensen om hem heen, verrast en plaatst de zaken in een ander daglicht.
Dit is het soort (voor)leesboek dat je stilletjes ‘proeft’ en waar je tussen de zinnen door nog zoveel meer leest. In een zuinig maar beeldrijk taalgebruik waar elk woord gewikt en gewogen is en geen woord te veel staat schrijft Teirlinck een gevoelige en gelaagde vertelling met de speelse lichtheid van poëzie. Concrete handelingen en diepere gedachten gaan daarbij hand in hand en creëren een verhaal dat zowel kinderen als volwassenen beklijft en hen niet loslaat.
Het geheel oogt als een kostbare parel dankzij de originele prenten van Godon. Haar gestileerde houtsnedes met vloeiende lijnvoeringen en sobere kleurtoetsen prikkelen je verbeelding. Ze houden je aandacht vast, verbreden het verhaal en doen je verder dromen over hoe jij zelf zou handelen en denken in elke situatie. Het oblong-formaat en de bruinige pagina’s met afwisselend heldere en donkere partijen strelen je aandacht en je kijken. Als extra ontdek je in het boek nog enkele verrassende uitvouwpagina’s die mee het verhaal vertellen.
Woord en beeld en een uitgebalanceerde grafische vormgeving zorgen hier voor een stevige aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Nathalie Teirlinck

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts   


Jaartal
2020

ISBN
9789463931625

Aantal pagina's
68

Prijs
€19,99