Stoerewatjeskamp

Coverafbeelding van: Stoerewatjeskamp

Trefwoord(en)
vakantie
kamperen
angsten
groepen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Twee groepen kinderen gaan op vakantiekamp. De ene groep bestaat uit erg rustige, stille kinderen die niet op de voorgrond willen treden, terwijl de andere groep in de buurvilla erg luidruchtig is en stoer doet. De begeleiders van elke groep zijn net tegengesteld aan de kinderen in de groep. Maar allemaal willen ze eigenlijk liever niet op dit kamp zijn. Elke groep wil zo weinig mogelijk met de andere te maken hebben. Als ze dan toch eens samen zijn, klikt het niet echt. Of hebben ze toch meer gemeen dan ze van elkaar denken?

De reeks Villa Alfabet Rood – bedoeld voor kinderen van de vijfde en zesde klas – streeft ernaar om verhalen te brengen die de kinderen aanzet om over het verhaal na te denken, er in groep over te praten, van gedachten te wisselen en daardoor een beter inzicht te krijgen. Het draait vooral rond de gevoelens die de verhalen oproepen; die te verwoorden of op één of andere manier op te schrijven en ze te delen met de anderen uit de groep. Op de site van de uitgeverij vindt men het volgende:

VillA-boeken hebben extra’s:

  • Elk boek kent een intro om de lezer op het spoor van de emotie te zetten.
  • Elk boek is speciaal voor VillA Alfabet geschreven en heeft een rijk taalgebruik en meerdere (psychologische) lagen.
  • Na het lezen van het boek komt de lezer in de kamers van de VillA, waarin hij/zij uitgenodigd wordt om te reflecteren op de taal, emoties en verhaalopbouw.
  • In elk boek staat een e-mail die de schrijver aan de lezers heeft gestuurd.

Tot slot zijn er verdiepingsvragen, waarbij de lezer uitgelokt wordt om te reageren op gebeurtenissen in het boek.

De verhalen zijn geschreven om een bepaalde emotie op te wekken en een bepaald doel te bereiken. Ze worden dan ook meestal in klasverband gebruikt bij groepstaken.
Realistisch kan men dit verhaal niet noemen. Het doel van het verhaal gaat duidelijk boven de geloofwaardigheid. Daarnaast reageren een aantal kinderen plots heel anders dan net voordien waardoor de lezer helemaal de draad verliest. Het draait eerder om een experiment van de groepsleiding. De samenstelling van de twee kindergroepen kon nooit op een ‘normale’ manier tot stand zijn gekomen.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Annie van Gansewinkel   

Illustrator
Els van Egeraat   

Uitgeverij
Maretak   


Reeks
Villa Alfabet Rood

Jaartal
2010

ISBN
9789043703659

Aantal pagina's
136

Prijs
€12,50