Stinkhond zoekt een baasje

Coverafbeelding van: Stinkhond zoekt een baasje

Trefwoord(en)
honden
huisdieren
helpen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Stinkhond is een zwerfhond die in een vuilnisbak woont, samen met Plattekat, een zwerfkat die overreden werd door een vrachtwagen. Wanneer Stinkhond op een dag wil weten wat een baasje is, vertelt Plattekat hem dat een baasje voor een mand zorgt, brokjes voert, mee met de bal speelt en altijd koekjes op zak heeft. Dat klinkt Stinkhond als muziek in zijn oren. Dus gaat hij op zoek naar een baasje. Hij komt terecht bij een norse man die loslopende honden meeneemt en verkoopt aan een frituurkok. Maar die wil Stinkhond niet, dus neemt de man hem mee naar huis en laat Stinkhond de tuin bewaken. Hij laat zich echter bedotten door een lief meisje, dat hem verdooft zodat drie boeven het huis kunnen beroven. Daarna belandt hij in het dierenasiel en wordt doorgestuurd naar een griezelmuseum, waar ze dieren opzetten. Gelukkig kan hij daar ontsnappen, samen met alle andere dieren en met een ontvoerd meisje. Nu heeft hij nog maar één taak: het meisje weer bij haar ouders brengen.

Stinkhond is een lieve hond, maar niet zo slim. Daarom moet hij steeds raad vragen aan zijn vriend Plattekat en wordt er misbruik gemaakt van zijn goedgelovigheid. Tijdens zijn zoektocht naar een baasje is hij vreselijk snel tevreden, want de norse man is geen dierenliefhebber. Hoe benard zijn situatie soms ook is, Stinkhond blijft alles altijd positief zien. Ook al weet de lezer dat het zo helemaal niet is. Je voelt dan ook medelijden met die lieve hond, die steeds weer in alles het goede ziet.
De illustraties tonen een aandoenlijke hond die graag wat genegenheid zou krijgen, met daar tegenover de gemene personages die allemaal misbruik van hem maken. De tekeningen zijn eerder luchtig en proberen een vrolijke sfeer te creëren. Toch lukt dat niet want de tekst maakt duidelijk dat dit geen grappig verhaal is. Ook al komt Stinkhond naïef en daardoor soms wat grappig over, het is een tragisch personage dat eerder je medelijden oproept. Dat maakt dit boek veel minder grappig dan de achterflap doet vermoeden. Want daar staat: ‘Stinkhond en Plattekat, de twee stinkende helden van de vuilnisbak, zullen je doen krabben van plezier!’ Maar dat is met dit verhaal niet gelukt.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Colas Gutman

Illustrator
Marc Boutavant

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401465519

Aantal pagina's
49

Prijs
€9,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Chien Pourri

Vertaler(s)
Sylvia Vanden Heede