Stinkhond gaat naar school

Coverafbeelding van: Stinkhond gaat naar school

Trefwoord(en)
dieren
school
pesten

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Zwerfhond Stinkhond heeft een tombola gewonnen in zijn wijk. Daardoor mag hij naar de deftige Drie-Botjes-School om te leren lezen. Zijn vriend Plattekat helpt hem om een schooltas te vinden en wat schoolspullen. Eenmaal op school wordt al snel duidelijk dat alle deftige honden neerkijken op Stinkhond. Alleen de labrador heeft medelijden met Stinkhond en neemt het voor hem op. Tijdens de speeltijd straffen de andere honden de labrador door hem op te sluiten in de toiletten. En ze blijven Stinkhond pesten, ook al heeft die dat niet door. Wanneer de juf ontdekt dat de labrador vermist is, raakt ze in paniek. Gelukkig is Stinkhond er nog om zijn enige vriend te zoeken en te redden.

Stinkhond is een heerlijk naïef personage. Hij kijkt er zo naar uit om bij te leren en vooral te leren lezen, dat hij niet beseft dat de andere honden hem niet op school willen. Zelfs de juf heeft vooroordelen. Ze zijn dan ook allemaal ronduit gemeen. Maar Stinkhond heeft zo’n vrolijk karakter dat hij helemaal niet onder de indruk is van hun gedrag. Integendeel, hij denkt dat ze het beste met hem voor hebben. Dat maakt van dit verhaal een grappig-tragisch geheel. Je leeft mee met Stinkhond en vindt het gedrag van de andere honden en de juf afschuwelijk. Dat Stinkhond het zelf niet doorheeft, zorgt voor grappige reacties van hem. Toch krijgt de sfeer van het verhaal daardoor iets zieligs. Stinkhond en Plattekat zijn zwerfdieren die best tevreden lijken met hun leven, waardoor ze voor een vrolijke sfeer zouden moeten zorgen. Maar wat Stinkhond hier moet meemaken, verdringt alle vrolijkheid. De illustraties zijn eerder speels en sfeervol, maar kunnen de sfeer toch niet opvrolijken.
Volgens de achterflap zouden deze twee helden van de vuilnisbak ‘je doen krabben van plezier’. Maar daarvoor was de sfeer op school te gemeen. Geen vrolijk boek dus, ook al laten de hoofdpersonages het niet aan hun hart komen.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Colas Gutman

Illustrator
Marc Boutavant

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401465526

Aantal pagina's
63

Prijs
€9,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Chien Pourri à l’école

Vertaler(s)
Sylvia Vanden Heede