Stinkend rijk

Coverafbeelding van: Stinkend rijk

Trefwoord(en)
rijk
eenzaam
vriendschap
diefstal
school

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Donovans ouders zijn rijk. Ze wonen in een grote villa in een deftige buurt, tot groot ongenoegen van Donovan. Die is ongelukkig, ook al zijn ze zo rijk. Hij vindt dat hij geen echte vrienden heeft, dat ze hem alleen maar willen kennen om mee te genieten van zijn rijkdom. Zoals TV komen kijken op de supergrote televisie. Donovan zou liever terug verhuizen naar de gezellige buurt waar ze eerder woonden. Zijn mama zou dat ook wel leuk vinden, maar die past zich aan aan haar man. En Donovans zus trekt het zich niet erg aan. Tot Donovan een plan bedenkt om minder rijk te zijn. Hij brengt  een hoop spullen naar de kringloopwinkel en doet dan alsof er ingebroken is, want er is net een inbrakenplaag. En hij wil ook de boot van zijn ouders verkopen, want die is toch wel echt te patserig. Daar wil zijn zus wel bij helpen, want die vindt de familietochtjes met de boot vreselijk saai. Hun plan loopt mis, maar zorgt toch voor heel wat veranderingen in hun leven.

 

Donovan wordt geconfronteerd met het feit dat hij anders bekeken wordt door zijn klasgenoten omdat zijn familie rijk is. Daardoor voelt hij zich eenzaam en niet goed in zijn vel. Vooral omdat iedereen het zo raar vindt dat hij niet gelukkig is. Enkele klasgenoten hebben het heel moeilijk thuis en vinden Donovan dan ook een opschepper. Toch blijft hij ongelukkig, want die rijkdom van zijn ouders belemmert het ontstaan van mogelijke vriendschappen. Hij probeert oplossingen te bedenken, maar pakt het fout aan. Dat beseft elke lezer ook, waardoor je erg meevoelt met Donovan. Donovans moeder begrijpt wel wat hij bedoelt, maar zijn vader heeft totaal geen begrip voor hem. Toch zullen ze aan het einde van het verhaal een interessante oplossing bedenken.
Het geheel leest vlot, ook al is de sfeer eerder bedrukt. Het ongelukkig voelen van Donovan doorkruist het hele verhaal. Je leeft helemaal met hem mee, ook al besef je dat de oplossingen die hij bedenkt, niet de juiste zijn. Daardoor is het een aangrijpend verhaal, met een andere kijk op rijk en arm.

Mik Ghys - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Fabien van der Ham   

Illustrator
Wilma van den Bosch

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044836202

Aantal pagina's
166

Prijs
€14,95