Stille waters – Team Mortis, deel 11

Coverafbeelding van: Stille waters – Team Mortis, deel 11

Trefwoord(en)
klimaatverandering
actie
spanning
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Na de schietpartij waarbij Erika bijna het leven liet, is ze erg verzwakt en moet ze nog revalideren. Haar vriend Andreas is er nog erger aan toe. Zijn leven hangt aan een zijden draadje. Toch krijgt het team – Felix en Nielsen – een opdracht in de Spaanse Sierra Nevada. Klimaatactivisten houden daar een extreme actie waarbij doden vallen. Felix is bloednerveus voor zijn eerste opdracht waarin hij de leiding heeft. Ondanks haar toestand wil Erika haar vrienden helpen, al is ze zich erg bewust van haar hachelijke lichamelijke toestand. Kan ze zich nuttig maken? En willen de andere teamleden dat wel?

Dit is het elfde deel uit de reeks ‘Team Mortis’. Lezers die de vorige delen niet hebben gelezen, zullen bepaalde dingen niet kunnen plaatsen. De onderlinge relaties tussen de teamleden onderling en met hun leiding of de dramatische gebeurtenis uit het vorige deel van de reeks om er enkele te noemen.
Deze keer staat een erg actueel thema in de spotlights: de klimaatverandering en de acties daartegen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van heel veel verschillende personages. De lezer weet dus meer dan de personages zelf. Maar toch blijft de lezer – net zoals het Team Mortis – in het ongewisse over wat er nu echt speelt en wie de echte tegenstander is.
Het stramien van het verhaal is telkens hetzelfde. Het Team moet zien te infiltreren in de geviseerde groep, krijgt er problemen en raakt zelf in nauwe schoentjes, maar weet uiteindelijk in de ultieme finale het probleem het hoofd te bieden. In dit deel is er echter heel wat wrevel bij de teamleden. Ze willen Erika beschermen en buiten de actie houden, terwijl zij echt wel wil meewerken en zich zodoende ongevraagd opdringt. Wat dan weer tot spanningen met de andere teamleden leidt.
Iets wat een oplettende lezer toch de wenkbrauwen doet fronsen, is dat de leden zich in dit verhaal toch snel laten ‘vangen’ en in het nauw drijven. Terwijl zij toch opgeleid zijn om heel wat bedreigingen te omzeilen. Ze lijken minder alert en vooruitziend dan in vorige delen.
Toch geen nagelbijtend spannend deel van de reeks waarin de personages van het Team altijd even oud blijven (een bewuste keuze van de auteur), hoewel ze in hun relaties toch evolueren en hun opdrachten elkaar opvolgen.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Bjorn Van den Eynde

Uitgeverij
Baeckens Books   


Reeks
Team Mortis

Jaartal
2020

ISBN
9789059249141

Aantal pagina's
240

Prijs
€17,99