Stille denker

Coverafbeelding van: Stille denker

Trefwoord(en)
klimaat
duurzaamheid
natuur
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Tijdens de herfstvakantie trekt de vijftienjarige Maya met de familie Vandevel naar hun vakantiehuis in Finland. Terwijl de ouders moeten werken tijdens een congres, zorgt Maya voor de drie kinderen. Al snel ontdekt Maya dat er iets niet pluis is. Ze ziet een lichtgloed in het vervallen vissershuisje dat nog opgeknapt moet worden, er verdwijnen appels en het voelt alsof iemand haar in het oog houdt. Wanneer Maya nieuwsgierig op onderzoek gaat naar het vissershuisje, ontdekt ze een jongen, Tygo, die zich er schuilhoudt. Hij is stiekem meegereisd met de spullen die de familie Vandevel verhuisd heeft vanuit België. Hij probeert Maya uit te leggen waarom hij weggelopen is van zijn vader. Maya is eerst erg wantrouwig, maar raakt in de ban van de verlegen, sympathieke jongen met bewonderenswaardige idealen. Ze wil hem helpen, maar moet ze dan liegen tegen de Vandevels? Is er geen andere oplossing?

Dit boek tracht een beeld te geven van de dromen en idealen die jongeren kunnen hebben, maar die botsen met hun omgeving. Tygo wil meer aandacht voor de natuur en een klimaatvriendelijke toekomst, wat botst met de commerciële belangen van zijn vader. Denkt hij, want ook daar heeft de auteur een boodschap voor de lezer. Het is immers belangrijk dat verschillende generaties met elkaar praten, soms willen ze hetzelfde maar weten het niet van elkaar. In dit geval blijkt Tygo’s vader voor zijn zoon heel wat geheimen te hebben, die hij beter uitgesproken had. Het zou de verstandhouding met zijn zoon heel wat gemakkelijker gemaakt hebben.
Er is ook nog de verliefdheid van de twee jongeren, die op korte tijd erg beïnvloed raken door elkaar. Maya raakt geïntrigeerd door de passie van Tygo en hij leert op zijn beurt opener en zelfzekerder te worden. Een hele prestatie op die korte week dat ze elkaar kennen. Het contrast tussen de extraverte Maya en de introverte Tygo werd mooi en geloofwaardig uitgewerkt.
Naast het verhaal vol dromen, idealen en passies heeft de auteur nog wat extra’s bedacht. Zo kan je via QR-codes in het boek enkele gefilmde scènes uit het verhaal bekijken. Het zijn sfeervolle, knap gefilmde clips die je helemaal onderdompelen in de belevenissen van Maya en Tygo. Met een knap lied erbij, The River Shore (https://www.youtube.com/watch?v=aQIzrNz4u2Y). Het bekijken en beluisteren van deze extra’s brengen het verhaal nog meer tot leven, een knappe prestatie.
Een hoopvol liefdesverhaal in een wereld die nood heeft aan verandering.

Mik Ghys - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Annick Beyers   

Uitgeverij
Beefcake Publishing   


Jaartal
2023

ISBN
9789493293359

Aantal pagina's
245

Prijs
€22,95