Sterrins Reptielenreis

aanrader Coverafbeelding van: Sterrins Reptielenreis

Trefwoord(en)
reptielen
wereld

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een korte inleiding volgen zes hoofdstukken waarin telkens één werelddeel wordt ‘bezocht’ om er een hele reeks reptielen te beschrijven. Tussen die beschrijvingen door staat ook een rubriekje ‘Pas ontdekt’ over een nieuw ontdekte reptielensoort. Er is eveneens een rubriekje ‘Cultuur’ waarin een bepaald gebruik rond reptielen wordt beschreven dat in dit werelddeel plaatsvindt. De rubriek ‘In het nieuws’ belicht een probleem in dit werelddeel. Elk hoofdstuk sluit af met een interview met een jonge wetenschapper die reptielen bestudeert en over zijn/haar passie vertelt.

In dit erg mooi verzorgd uitgegeven boek leert de jonge lezer een heel aantal reptielen kennen die niet zo voor de hand liggen. Er zitten echt wel enkel bijzondere, weinig gekende dieren tussen. Maar het boek doet veel meer dan enkel een hele reeks reptielen beschrijven. Elk hoofdstuk begint met een silhouet van het continent met daarbij een inleidende tekst over reptielen op dat continent. Er staan dikwijls ‘wist-je-dat’-jes in gekleurde gerafelde kaders die er als het ware ‘ingeplakt’ zijn. Vooral de rubrieken ‘In het nieuws’ brengen problemen aan die in dit continent voorkomen in verband met de natuur. Deze stukjes blijven niet beperkt tot reptielen, maar laten de lezer een breder beeld krijgen. Ook in de interviews met de wetenschappers steekt de lezer nog heel wat op. Zeker over kleine dingen die hij/zij zelf kan doen voor reptielen of de natuur in zijn/haar eigen omgeving.
De teksten zijn duidelijk en in een makkelijk leesbare letter gebracht. Sommige moeilijke namen krijgen een ‘fonetische’ schrijfwijze om het woord juist te lezen. Naast de erg begrijpelijke en eenvoudig uitgelegde informatie over reptielen, met bijhorende foto’s, brengt dit boek de lezer ook een algemener beeld over natuur en de gevaren voor reptielen (en andere dieren).
De vele kleine illustraties brengen een humoristische noot in het geheel.
Een aanrader!

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sterrin Smalbrugge   

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2021

ISBN
9789024592388

Aantal pagina's
144

Prijs
€20,99