Sterren kijken voor beginners

Coverafbeelding van: Sterren kijken voor beginners

Trefwoord(en)
sterren
ruimte
planeten

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Het boek is ingedeeld in enkele grote delen. Na een inleiding wordt de naaste ruimte beschreven, ons eigen zonnestelsel. Daarin onderscheidt men zichtbare zaken en onzichtbare zaken. In een volgend deel kijkt men verder. Naar sterren en astronomen en ook verkenners van de ruimte: de ruimtevaarders. In een laatste deel tracht men de lezer warm te maken om zelf aan de slag te gaan en ’s nachts naar de hemel te kijken om daar sterrenbeelden op te merken. Er wordt uitgelegd dat de sterrenhemel er anders uitziet naarmate de nacht vordert, maar ook doorheen de verschillende seizoenen. Het boek sluit af met een heel beknopte geschiedenis van het ruimteonderzoek en wanneer je het best nachtelijke waarnemingen kan doen om bepaalde planeten te zien. Een hele lijst van sterrenwachten met hun websites vervolledigen het geheel.

De teksten zijn in een heel duidelijke taal geschreven. Moeilijke namen en woorden krijgen een fonetische weergave ernaast. Een ruimtewoordenboek geeft verklaringen over bepaalde zaken. Al zijn de meeste zaken al verduidelijkt in de tekst zelf. Sommige dingen die extra aandacht krijgen, staan in een gekleurde kader. De illustraties en foto’s verduidelijken de informatie nog meer.
De ons omringende planeten worden verduidelijkt en ook heel wat sterren en sterrenbeelden tot de dierenriem toe krijgen hun plaats. Ook de herkomst van hun naam wordt dikwijls uitgelegd.
Een knappe sterrenzoeker-kaart maakt de naar sterren speurende jongere zelf dag aan dag en uur per uur duidelijk waar hij/zij moet kijken en welke sterren er dan te zien zijn. Een aantal glow-in-the-dark stickers laten toe om zelfs in een donkere kamer weg te dromen over verre sterren en planeten.
Mooi verzorgde uitgave in een groot maar toch nog handig vierkant formaat. Heel verhelderend voor jonge kijkers/lezers die de nachtelijke hemel afspeuren. Jammer dat enkel Nederlandse sterrenwachten worden vermeld.

Pol Van Damme - september 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Driscoll

Illustrator
Meredith Hamilton

Uitgeverij
Kok   


Jaartal
2016

ISBN
9789043526753

Aantal pagina's
93

Prijs
€22,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Child'S Introduction To The Night Sky

Vertaler(s)
Margriet Visser-Slofstra