Stella en de zeemeeuw

Coverafbeelding van: Stella en de zeemeeuw

Trefwoord(en)
dieren
milieu
helpen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Stella woont met haar oma aan zee. Daar krijgt ze vaak bezoek van een kleine meeuw die allerlei cadeautjes meebrengt. In het begin zijn dat schelpjes, stokjes of zeewier. Maar na een poosje zijn het plastic rietjes, flessendopjes en snoepwikkels. En op een dag komt de meeuw niet meer. Stella en haar oma gaan haar zoeken op het strand. Wanneer ze haar zien zitten, merken ze meteen dat de meeuw ziek is. Bij de dierenarts blijkt dat de maag van de meeuw vol plastic zit. Terwijl de meeuw mag genezen bij de dierenarts, trekken Stella en haar oma naar het strand. Ze willen alle plastic opruimen. Ze beseffen al snel dat dat te veel werk is, dat ze dat niet alleen kunnen. Ze organiseren een strandschoonmaak-feest en schrijven een brief naar de snoepwikkelfabrikant. Hun acties zijn een succes!

Dit verhaal maakt kleuters duidelijk wat de gevolgen zijn van plasticafval. Stella en haar liefde voor de kleine meeuw passen perfect in de leefwereld van kleuters. Wat Stella en haar oma doen zal hen zeker aanspreken, ze kunnen zelfs een mooi voorbeeld zijn. Daarbij helpen de weetjes die achteraan in het boek opgenomen werden. Daarin wordt nog eens benadrukt dat vogels ziek worden door plastic te eten, dat ballonnen ook een probleem zijn en dat je beter geen wegwerpflesjes kan gebruiken. Maar er is ook aandacht voor het hergebruik van plastic, ook al is het beter om wegwerpplastic zo veel mogelijk te vermijden. Er staan ook enkele voorbeelden van wat je kan veranderen in je eigen omgeving.
Het verhaal van Stella is naast deze duidelijke boodschap ook een mooi verhaal over dierenliefde en je inzetten voor een betere wereld. Veel details in de illustraties zorgen ervoor dat er heel wat te ontdekken valt. De tekst leest vlot voor en de ondertitel zet je aan om mee te dromen van een propere wereld: ‘Je bent nooit te klein om een groot verschil te maken’.
Een verhaal vol dierenliefde met een oproep om minder plastic te gebruiken.

Mik Ghys - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Georgina Stevens   

Illustrator
Izzy Burton   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2020

ISBN
9789059247901

Aantal pagina's
29

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Stella and the Seagull

Vertaler(s)
Denise Mordang