Stekelsoep

De Engelse auteur Alan Durant en de Zuid-Afrikaanse illustrator Dale Blankenaar maakten samen deze bijzondere variante van het oude volksverhaal ‘Steensoep’ waarvan er vele versies rondgaan over de wereld. In hun versie situeren ze het verhaal in Zuid-Afrika en wordt het bevolkt door allerlei exotische dieren die al dan niet bedreigd zijn. Zo werd dit volks-stapel-verhaal over delen en gastvrijheid een warm en vooral kleurrijk verhaal waarin je de maatschappij herkent, misschien met een schaamrode blos op de wangen… Het stemt je nadien zeker tot nadenken!
Het verhaal: Noko het stekelvarken reist door de vallei van de Duizend Heuvels en arriveert met grote honger in een dorpje. Eindelijk eten en een slaapplek, denkt hij. Maar de dieren in het dorp denken er duidelijk anders over: Wrattenzwijn, Konijn, Aap, Aardvarken, Meerkat en Schubdier, niemand heeft eten voor hem. Maar dan heeft Noko een heel slim plan: hij vraagt aan de dorpsbewoners een grote ketel vol water en een kookvuurtje. Hij gooit drie stekels uit zijn rug in de ketel en kookt zo zijn stekelsoep. Dat vinden de dieren raar. Zeker als die soep ook door Zijne Majesteit gesmaakt werd. Misschien moeten er nog enkele wortels in? En wat maïs, boontjes, erwtjes, en meer. Beetje bij beetje wordt het een verrukkelijke soep waar ze met zijn allen heerlijk van smullen. Daarna is het feest en wacht er voor Noko een heerlijk bed.
De eenvoudige tekst leest lekker voor, de korte zinnetjes en expressieve dialogen doen het geheel sprankelen.
De grote prenten vol kleur smeken om je aandacht en laten je niet los. In elke prent valt zoveel te ontdekken, keer na keer zie je andere zaken in deze boordevolle illustraties. Daarbij gaan een grenzeloze fantasie hand in hand met de realiteit en dat alles is gedrenkt in een artistiek sausje wat het geheel iets bijzonders geeft.
Duidelijk een opvallend geheel dat je aandacht meer dan verdient.

Eric Vanthillo - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Durant   

Illustrator
Dale Blankenaar

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917163

Aantal pagina's
38

Prijs
€18,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Quill soup

Vertaler(s)
Marie Dirckx
Daniel Hugo