Stekelhaar is echt niet raar!

aanrader Coverafbeelding van: Stekelhaar is echt niet raar!

Trefwoord(en)
uiterlijk
anders willen zijn
vergelijken
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

TipToe Print doet zijn naam alle eer aan, want zij zorgen er weer eens voor dat een ongekende parel – deze keer van de Berlijnse Nadia Budde – de Nederlandstalige boekenmarkt mag overspoelen.
En wat voor een parel?…
Het start met de ik-persoon die zijn stekelhaar liever kwijt wil. Net als zijn neefjes Tim en Tom en zijn oom Haroen. Zijn tante An had liever blauwgroene ogen en zijn opa Ozewoud was het liefst maar half zo oud. Zijn zusje had liever een kleinere mond en oma’s poedel Majesteit wil graag zijn vlekken kwijt. En zo davert het gezelschap verder… Tot het er zoveel zijn dat de maker enkel nog een dubbele pagina kan vullen met alleen maar tekst. En dan, net op tijd, verschijnt oom Colombo met zijn heldere en gepaste filosofie…

Hilarisch en dolkomisch is dit boek zonder twijfel. Maar ook erg herkenbaar en tegelijkertijd bevrijdend. Want lijden we niet allemaal (een beetje of juist heel veel), jong en oud, aan zelfkritiek? En willen we niet allemaal perfect zijn? Of toch zoals de ander?…
Budde tekent met speelse lijnen diverse figuren met een rijke expressie en nog veel meer fantasie. Je zou ze kunnen omschrijven als ‘realistisch met een stevige hoek af’. Ze kleurt ze in met felle kleuren, wat het speelse karakter verhoogt. Ze verspilt geen energie aan achtergronden, waardoor de figuren de volle aandacht krijgen op eenkleurige pagina’s. Dit geeft het geheel een aparte, ietwat retro look.
De tekst – eigenlijk 1 lang gedicht verspreid over het ganse boek – is meesterlijk vertaald door meester-dichter van de Vendel. Hij goochelt met rijmwoorden en construeert eenvoudige zinnen die een aanstekelijk ritme in zich dragen.
Een opvallend werk dat we graag aan iedereen aanraden!

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Nadia Budde   

Illustrator
Nadia Budde   

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2020

ISBN
9789463880541

Aantal pagina's
38

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Und ausserdem sind Borsten schön!

Vertaler(s)
Edward van de Vendel