Stapelbedbroers

Coverafbeelding van: Stapelbedbroers

Trefwoord(en)
gezin
school
voetbal
broers
buurt

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

1969. Twee broers die samen een kamer delen, hebben verschillende interesses. Henk leest graag boeken terwijl Rocco gek is op voetbal. Ze wonen met hun oudere zus en hun ouders in een werkmanswijk. Ze houden stapelbedgesprekken als ze gaan slapen. Over allerlei dingen die hen bezighouden. Toch groeien ze stilaan uit elkaar. Dan krijgt Rocco een ernstig ongeluk.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Henk, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door zijn ogen hoe hij in het leven staat en wat hij denkt en doet. Zijn broer Rocco vraagt hem ook dikwijls raad. Want Henk is slim en wil voortstuderen. Iets wat in dit werkmansgezin al heel bijzonder is. Bij heel wat dingen die gebeuren, haalt Henk ook herinneringen op van dingen die vroeger gebeurd zijn. Daardoor krijgt de lezer ook een beeld van het milieu, de tijdsgeest en de omgeving waarin de broers opgroeien.
Hun meestal korte ‘stapelbedgesprekken’ staan telkens in een cursieve letter en gaan over allerlei onderwerpen die hen bezig houden.
Het verhaal heeft geen grote spanningsboog, maar het kan de lezer wel boeien. Doordat het verhaal begint met het ongeval van Rocco, wil de lezer weten hoe het zover is gekomen. Maar dat verneemt hij pas veel later in het boek.
Waarom het verhaal in 1969 gedateerd is, is niet helemaal duidelijk. Achtergestelde stadswijken waren er later ook nog of zijn er nog steeds.
Achteraan het verhaal geeft de auteur uitgebreid uitleg over personen, plaatsen en uitdrukkingen. Waarbij hij zijn persoonlijke ervaring ermee verwoordt. Is het verhaal dan ook gebaseerd op zijn eigen ervaringen?
Een kabbelend verhaal over twee broers met verschillende toekomstplannen dat zich in 1969 afspeelt.

Pol Van Damme - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2021

ISBN
9789089673596

Aantal pagina's
206

Prijs
€15,95