Sst… ik slaap

aanrader Coverafbeelding van: Sst… ik slaap

Trefwoord(en)
slapen
poëzie
filosoferen
leven
taal

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Dit prachtig uitgegeven boek van twee grootmeesters – Toon Tellegen met zijn gevoelige pen en Vanessa Verstappen met haar al even gevoelig potlood – is een grote troost voor alle liefhebbers die het werk van Verstappen koesterden. Want zij, zo lezen we op haar eigen website, ‘nam afscheid van de Grote Boze Wereld’ in oktober 2020. Na haar eerder gelauwerde werk liet zij een leegte achter. Een leegte die door dit werk deels wordt opgevuld en aangevuld.
Een werk over slapen. Maar eigenlijk meer over niet slapen, of over het gevecht ermee.
Het bestaat uit een geheel van losse gedachten/verzen/hersenspinsels met telkens het slapen (of niet slapen) als thema. Kleine stukjes tekst die je hersenen en je verbeelding prikkelen en die je doen nadenken over je eigen manier van slapen (of niet -).
Openen doet het met de treffer “Slaap, zal ik je tekenen, zal ik je laten zien wat je met mensen doet, wil je dan eindelijk komen?
Slaap is hier dus een personage dat maar niet wil komen, dat graag op zich laat wachten. Soms is hij blij en blijft de hele nacht. De slapende kan niet anders dan zijn of haar lot in zijn handen leggen, vol vertrouwen en hoop. Vaak slaat de twijfel toe en is het niet duidelijk: is hij een vriend of een vijand? Slaap en dood zijn twee vrienden, vaak samen op pad. Wacht slaap tot de ik-persoon honderd jaar wakker is, en kust hij hem of haar dan pas in slaap? …

Het boek staat vol broze, gevoelige potloodtekeningen van slapende mensen groot en klein. Een jonge dreumes met korte broek, een oude man met zijn armen over zijn vest geplooid, een meisje in foetushouding, een klein meisje hangend over de sofa, iemand die droomt met de mond ver open, een slapende jongen met in zijn armen een slapende kat, …
Achteraan zie je enkele uittreksels uit een vroeger schrift van de tekenaar met de titel ‘Een verzameling slaap’. Waaruit blijkt hoe zij met de slaap worstelde. Hoe zij de slapende mensen tekende om het een beetje te stelen, of om te spieken, maar vooral om hen te benijden.
De mengeling van kwetsbare prenten van slapenden in alle rust en de woorden vol strijd en verlangen naar slaap maken samen een werk vol contrasten dat je diep raakt. Een werk met een noodzaak, een passie.
Komt daarbij de puntgave vormgeving van Kris Demey (wiens naam mee op de cover had gemogen hiervoor) die het geheel perfect in balans weet te schikken en het boek voorziet van een hoogst originele coveromslag als een deken, voorzichtig geplooid over de slapende. Zijn professionele hand maakt van het geheel een hebbeding om te hebben of te geven/te krijgen.
Al deze klasse én eerbetoon aan een kunstenaar die wij diep missen, dat kunnen wij alleen maar aanraden! Voor iedereen oud en jong. Om samen in te snuisteren en te kijken vanaf een jaar of 5 of alleen vanaf een jaar of 14 maar even goed voor volwassenen. 

Eric Vanthillo - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Vanessa Verstappen

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401482301

Aantal pagina's
122

Prijs
€22,99