Sprookjes onder de kersenboom

aanrader Coverafbeelding van: Sprookjes onder de kersenboom

Trefwoord(en)
korte verhalen
Zweden

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

14 sprookjes uit deze bundel zijn al eerder in 1996 verschenen onder de titel ‘Sprookjes’ bij uitgeverij Ploegsma met tekeningen van Ilon Wikland. Van een aantal sprookjes zijn ook aparte prentenboeken verschenen: De Smalandse stierenvechter, In schemerland, De rode vogel. De auteur schrijft over herkenbare thema’s zoals in bv. ‘Wie het hoogst kan springen’: elkaar uitdagen en tot het uiterste gaan. Het zijn stuk voor stuk prachtige, originele sprookjes, nergens moraliserend maar heel doeltreffend, recht voor de raap zoals in bv. ‘Ik wil niet naar bed’: tante Lotta heeft een speciale bril zodat Lasse kan zien dat andere dieren flink gaan slapen. Er zitten ook prachtige vondsten bij zoals in bv. ‘Ridder Niels van Eka’: …want Ridder Niels had jongensvingers die nergens af konden blijven, die overal aan moesten voelen en draaien.
Fantastisch mooi geschreven, hoe in bv. het sprookje van “Speelt mijn linde, zingt mijn nachtegaal” woorden troost kunnen brengen. Een mooi verhaal over hoop, verlangen, troost in de harde wereld van het armenhuis. Bij het sprookje van “Het tweelingzusje” is het heerlijk genieten van een origineel begin. Astrid Lindgren is een meesterverteller en dat bewijst ze nog maar eens in deze 28 sprookjes.
Mooi is ook hoe op het einde een hoofdstuk is toegevoegd waarin Astrid Lindgren over zichzelf vertelt: “ik schrijf om het kind in mijzelf bezig te houden en ik kan alleen maar hopen dat ook andere kinderen daar een beetje plezier aan beleven.”

Een aanrader die in geen enkele boekenkast mag ontbreken…

Hilde Umans - september 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Astrid Lindgren   

Illustrator
Alex de Wolf   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2015

ISBN
9789021674308

Aantal pagina's
232

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Zweeds

Vertaler(s)
Rita Törnqvist-Verschuur