Sprong in het duister – De Gave, boek 1

Coverafbeelding van: Sprong in het duister – De Gave, boek 1

Trefwoord(en)
fantasy
paranormale gaven
zoektochten
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Gideon is gevlucht uit het klooster waarin hij is opgegroeid. Hij ontmoet de zwerfmonnik Silas en samen trekken ze verder. Gideon wordt gezocht, maar waarom? Hij weet het zelf niet. Er woedt een oorlog tegen een onzichtbare vijand, het Duister. In een dorp waar een priester samen met het dorpshoofd de macht wil grijpen, redt Gideon de droomduidster Claire en met zijn drieën gaan ze op zoek naar antwoorden. Maar de wereld is vol gevaren. Kan Gideon uit de klauwen van het Duister blijven?

Het verhaal speelt zich af in een middeleeuwse omgeving. Naarmate het verhaal vordert, merkt de lezer dat het verhaal zich in een heel andere tijd afspeelt dan de beschreven wereld. Gideon heeft een speciale gave en die verbindt hem onlosmakelijk met gebeurtenissen van lang geleden. Daarnaast is hij ook nog eens de sleutel voor de toekomst. Maar dat weet Gideon eerst helemaal niet, waardoor de gebeurtenissen erg verwarrend voor hem overkomen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Gideon, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat Gideon weet, of te weten komt. Hij is als twaalfjarige ook erg onzeker over zichzelf. Hij weet ook niet wie hij wel en niet mag of kan vertrouwen.
Het verhaal bevat heel wat elementen die verwijzen naar andere zaken uit een ver verleden. Het is aan de lezer om deze verschillende gebeurtenissen en feiten te linken aan dingen die hij/zij herkent of kent. Niet alle elementen zullen kunnen gelinkt worden, maar dat doet niet af aan de spanning die in het verhaal wordt opgebouwd. In eerste instantie lijkt het verhaal zich wat moeizaam te ontplooien, maar eens er vaart in het verhaal komt, blijft de lezer geboeid verder lezen.
Men verwijst op de cover naar ‘De Grijze Jager’-reeks en ‘Percy Jackson’, al gaat die verwijzing niet helemaal op. Het is wel een spannend verhaal waarin de gebeurtenissen elkaar in snel tempo opvolgen en de lezer uitkijkt naar het volgende deel uit deze reeks. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Bies van Ede   

Uitgeverij
Moon   


Reeks
De gave

Jaartal
2014

ISBN
9789048821754

Aantal pagina's
253

Prijs
€17,50