Spreekwoorden mix

Coverafbeelding van: Spreekwoorden mix

Trefwoord(en)
taal
spreekwoorden
fantasie
drukkunst

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

In 2018 verraste uitgeverij Boycott ons met de bijzondere uitgave ‘De pittige pruim die een pop werd’. Deze keer bundelde de bekroonde (Zilveren Penseel) illustrator ervan zijn krachten tot dit originele werk waarin hij op meesterlijke wijze volkse spreekwoorden verbeeldt.
Als geliefden ruzie maken neemt geen hond het serieus. Oude liefde roest niet. Gelegenheid maakt de dief. De appel valt niet ver van de boom. Als de lente komt, dansen alle opoes in het rond. Die en nog veel meer gekende en minder gekende spreekwoorden passeren de revue. Die minder gekende spreekwoorden kunnen je echt verrassen. Een kus zonder snor is als een biefstuk zonder mosterd. Er verdrinken er meer in het glas dan in de zee. En meer.

De ambachtelijke techniek van linosnedes, gemengd met een eindeloze fantasie en de fraaie, bonte kleuren maken het geheel tot een respect afdwingend werk dat zich graag laat ontdekken door jong én oud. En ontdekken is echt wel op zijn plaats hier, want dit boek lees je niet in één keer uit. Je bladert erin, leest het spreekwoord, kijkt naar de prent erbij, ontdekt het ene detail na het andere, en voor je het weet ben je met je gedachten vertrokken op een trip vol fantasie en plezier.
Op de laatste pagina schrijft de auteur: ‘Lees gerust van achter naar voren’. En dat doe je met plezier!
Een bijzondere uitgave, puntgaaf vormgegeven tot een waarlijk hebbeding.
Een onbelangrijk detail – het is eerder een compliment aan de uitgeverij zelf – dat ik hier graag aan toevoeg: elke keer als ik een boek van Boycott open, dan waait mij een diepe geur tegemoet. De geur van ambachtelijk drukwerk, de geur van degelijk werk. Een geur van weleer die je niet vaak meer tegenkomt. Waarvoor mijn welgemeende dank.

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Chrudoš Valoušek

Illustrator
Chrudoš Valoušek

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2020

ISBN
9789492986269

Aantal pagina's
46

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Chrudošův mix přísloví

Vertaler(s)
Edgar De Bruin