Spijkerzwijgen

aanrader Coverafbeelding van: Spijkerzwijgen

Trefwoord(en)
familie
familiegeheimen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Als haar vader en moeder erge ruzie hebben, gaat Vonkie bij haar opa logeren. Die woont in de polder aan een vaart, ver van andere huizen en het dorp. Vonkie vindt het saai. Maar opa kan spannende verhalen vertellen over vroeger. Toch merkt Vonkie dat opa niet alles vertelt. Er is iets gebeurt tussen hem en zijn lievelingsbroer waar hij niets over wil vertellen. En waarom mag ze niet in de buurt komen van die oude molen? Met haar achterneef Sven wil Vonkie uitzoeken hoe de vork in de steel steekt.

Elke familie heeft zo haar geheimen of onopgehelderde zaken die door iedereen verzwegen worden. Nieuwsgierige kinderen willen dan te weten komen wat er precies gebeurd is. Met dat gegeven is de auteur aan de slag gegaan. Het verhaal speelt wel in het heden maar gaat eigenlijk over de jeugd van de opa van Vonkie. Doorheen de verhalen die hij vertelt krijgt Vonkie – en de lezer – een beeld hoe het leven er toen aan toe ging. De auteur heeft zich laten inspireren door verhalen van ooms en tantes. Naast die verhalen is er die zwijgzaamheid van Vonkie’s opa. Hij wordt boos en koppig als Vonkie iets over zijn lievelingsbroer wil weten. Om de spanning in het verhaal te houden is er ook nog die geheimzinnige molen. Uiteindelijk blijkt alles met alles te maken te hebben en vallen de puzzelstukjes pas op het einde in elkaar. Het verhaal heeft een positief slot maar het einde blijft voor Vonkie open.
Het verhaal leest vlot en is vakkundig opgebouwd. De verhalen uit het verleden vullen de gebeurtenissen in het heden aan en omgekeerd. De gebeurtenissen en de personages zijn levensecht en komen herkenbaar over. Al doet de koppigheid en de geheimzinnigheid van Vonkie’s opa soms wel iets te geforceerd aan.
Knap opgebouwd verhaal dat heden en verleden van een familiegeschiedenis met elkaar verbindt.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2016.
Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2017.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Simon van der Geest   

Illustrator
Karst-Janneke Rogaar   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045116815

Aantal pagina's
250

Prijs
€14,99