Sophie op de daken

Coverafbeelding van: Sophie op de daken

Trefwoord(en)
zoektochten
vriendschap
Parijs
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Sophie woont in Engeland, bij Charles. Die man redde haar als baby uit het water na een schipbreuk. Nu is Sophie veertien en ze is ervan overtuigd dat haar moeder nog leeft. Bij toeval vindt ze een aanwijzing. Daarvoor moet ze naar Parijs. Samen met Charles verblijft ze in een eenvoudig hotel. Hun zoektocht levert in eerste instantie enkel irritatie op bij de politie waar ze naar informatie vragen. Sophie leert Matteo kennen. Een jongen die op de daken van Parijs leeft. Samen met hem gaat ze in het geheim op onderzoek uit.

Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Sophie. In de eerste hoofdstukken krijgt de lezer een wat vrolijk chaotisch relaas van Sophies kinderjaren. De bemoeizucht van de vrouw van de kinderbescherming die er heel enge stereotiepe principes op nahoudt, zijn bijzonder grappig. De vergeetachtige Charles lijkt eerder een verstrooide professor die niet altijd weet hoe hij Sophie het best opvoedt. Maar hij brengt haar heel wat levenswijsheid bij.
Hun tocht naar Parijs is eerder een vlucht, weg van de kinderbescherming die Sophie bij Charles wil weghalen. Dat wordt ook ontdekt door de Franse politie. Maar verder heeft dit weinig invloed op het verloop van het verhaal.
Eenmaal Sophie Matteo op het dak van het hotel heeft ontmoet, verdwijnt Charles voor een groot deel naar de achtergrond en krijgt het verhaal een iets andere sfeer. Het surreële blijft wel enigszins aanwezig maar de humor is eruit verdwenen.
De opvoeding van Charles werpt hier wel zijn vruchten af. Sophie is een doorzetter die alles op alles zet om haar moeder terug te vinden.
Matteo en de andere ‘luchtdansers’ – zoals ze zichzelf noemen – houden er een sterke filosofische levenswijze op na. Dingen die Sophie – en bij uitbreiding de lezer – wel even doen nadenken over onze levenswijze.
Het verhaal is vrij tijdloos, waar hedendaagse technologische snufjes geen deel van uitmaken.
Vlot lezend feelgood-verhaal dat erg mooi wordt verwoord en de lezer met een goed gevoel achterlaat. Voor een hele tijd ontspannen leesplezier.
Het boek werd bekroond met de ‘Blue Peter Book Award’ en de ‘Waterstones Children’s Book Prize’.

Pol Van Damme - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Rundell

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2020

ISBN
9789024580903

Aantal pagina's
215

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Rooftoppers

Vertaler(s)
Jenny de Jonge