Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen

Coverafbeelding van: Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen

Trefwoord(en)
dagboek
emoties
jezelf zijn

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

De vermoedelijke onderliggende boodschap van Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen is goed. Een meisje dat haar diepste gevoelens met anderen wil delen ook al stuit ze hier en daar op verzet terwijl mensen tegenwoordig zowat alles op sociale media delen. Wat houdt eerlijkheid juist in?
De uitwerking laat echter te wensen over. Het verhaal heeft geen plot en de dagboekfragmenten lijken lukraak gekozen te zijn. Sophie is moeilijk sympathiek te vinden aangezien ze langs de ene kant van de hoogste toppen naar de diepste dalen lijkt te duiken (wat zelfs voor een tiener extreem aandoet) en langs de andere kant zo filosofisch tegenover het leven staat dat het niet bij haar leeftijd past. Ze vindt het moeilijk om haar gevoelens en gedachten uit te spreken en besluit ze daarom op te schrijven. Zo ver kan ik volgen. Als ze haar diepste tienergevoelens nadien met haar moeder en haar hele klas wil delen, raak ik Sophie dan weer kwijt. Welke tiener voert met haar moeder de volgende dialoog?
‘Huil je, mam?’
‘Ja, Sophie.’
‘Waarom?’
‘Omdat je mij weer je dagboek hebt laten lezen. […]’
[…]
‘Laten we samen huilen, mam. Tranen van geluk.’
Lijkt Sophie jou ook een moeilijk en vooral vermoeiend personage waar je als lezer niet snel aansluiting bij zal vinden? Laat dit boek dan liggen. Hou je van een uitdaging? Dan kan je de negenennegentig pagina’s wel eens proberen. Want een pluspunt van Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen is dat het wel vlot leest.

Mathilde Lemm - oktober 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jean-Philippe Rieu   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044835458

Aantal pagina's
98

Prijs
€14,95