Snelle Bliksem en de bizon

Coverafbeelding van: Snelle Bliksem en de bizon

Trefwoord(en)
indianen
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Snelle Bliksem, de dochter van het indianenopperhoofd, wil mee op jacht. Maar haar vader vindt haar nog te jong. Als de mannen vertrekken, gaat ze hen stiekem achterna. Maar dan blijkt dat haar kleine broertje haar gevolgd is en daardoor raakt ze de jagers kwijt. Tot overmaat van ramp verdwalen ze. Ze moeten zien te overleven in de wildernis, omringd door wilde dieren. Waaronder een bizonmoeder en haar jong. Hoe moet Kleine Bliksem dit gevaar trotseren?

Elk deel uit de reeks ‘Kleine helden van toen’ is bedoeld als een spannend avontuur voor de jonge lezer. En die ambitie maakt ze ook waar. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft.
De uitgeverij geeft als leeftijd zeven jaar op, maar niet alle kinderen van deze leeftijd zijn leesvaardig genoeg om alle tekst te lezen. Goeie lezers uit het tweede leerjaar zullen de teksten wel aankunnen, maar het boek lijkt eerder geschikt voor het derde leerjaar.
De personages zijn telkens jonge kinderen die opkomen voor zichzelf en daarnaast ook eerlijk en natuurbewust zijn. Realistisch zijn de verhalen niet helemaal maar ze voeren de jonge lezer wel mee naar een tijd waarin de personages leefden. De tekst van het verhaal is aangevuld met een aantal dubbele-paginagrote kleurrijke illustraties die een scène uit het verhaal visualiseren. De illustraties komen stripachtig over, maar zullen de beoogde doelgroep wel aanspreken.
Daarnaast heeft de auteur enkele ‘levenswijsheden’ in het verhaal geslepen, zoals natuurbehoud of bescherming van dieren. Ook enkele geschiedkundige elementen komen aan bod en hier en daar een uitbreiding van de woordenschat.
Een leuke reeks om jonge kinderen aan het lezen te krijgen. De beperkte lengte van het verhaal – slechts 64 pagina’s (illustraties inbegrepen) – zal daar zeker bij helpen.

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Kleine helden van toen

Jaartal
2020

ISBN
9789044838763

Aantal pagina's
64

Prijs
€9,95