Slimmerd & Sufferd samen op stap

Na ‘Kikkers, kikkers en nog meer kikkers’ en ‘Wat de boer zegt van mijn kippen’, is dit het derde theaterleesboek van deze makers.
Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen zij de tekst luidop. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan uit dialogen zodat de lezers met elkaar in een levendig gesprek gaan. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
De inhoud van deze uitgave bestaat uit 25 verrassende dialogen, verdeeld in 4 soorten: verzonnen verhalen, verhalen vol weetjes, versjes of teksten op rijm en moppen. Elke soort heeft zijn kleur zodat je het telkens meteen herkent en bovenaan staan ook telkens de rollen duidelijk aangegeven met een speelse tekening. Aan duidelijkheid geen gebrek dus!
Al deze dialogen zijn de belevenissen van het vrolijke duo Slimmerd en Sufferd. Een soort Laurel & Hardy – duo dat onafscheidelijk is en voortdurende met elkaar kissebist. De onderwerpen zijn heel verscheiden: vissen op de Noordzee, een berg beklimmen, wachten op de trein, parachutespringen, en nog veel meer.
De teksten zijn vlot geschreven en uit het leven gegrepen met toevoeging van een fijne humor en fantasie.
Het geheel is verzorgd uitgegeven met kleurrijke, speelse illustraties. De illustrator tekent met zwierige lijnen beweeglijke figuren met sprekende expressie. Zij kleurt het geheel speels in. De diverse prenten groot en klein geven het geheel een fijne meerwaarde.
Om het helemaal af te maken lees je in een eerste dialoog hoe je dit boek kan gebruiken en in een soort appendix voegen de makers er nog wat bruikbare en meteen toepasbare tips aan toe om theaterlezen tot een feest te maken.
Dit is een bijzonder boekje dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ centraal staat. Zij het om te lezen, zij het om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Elle van Lieshout   
Erik van Os   

Illustrator
Katrien Holland   

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2020

ISBN
9789075689921

Aantal pagina's
105

Prijs
€16,95