Slapen vissen?

aanrader Coverafbeelding van: Slapen vissen?

Trefwoord(en)
rouwverwerking
rouwen
broers
zussen
verliezen
dood
ziek

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Jette is net tien jaar geworden. Ze voelt zich best groot nu. Haar broertje Emiel blijft wel voor altijd zes. Eerst was hij ziek en nu is hij dood. Jette weet niet goed hoe ze zich voelt. Soms voelt ze zich boos, andere keren verdrietig en soms moet ze lachen als ze denkt aan de gekke spelletjes die Emiel verzon. Begrafenisje spelen bijvoorbeeld. Mensen zeggen wel eens dat het leven gewoon doorgaat nadat je iemand verliest. Maar als Jette naar mama of papa kijkt, ziet ze alleen maar verdriet. Hoe moet het nu verder?

Slapen vissen? is een boek waar je stil van wordt. De kinderlijke vertelstem is het ene moment erg jong en naïef en het andere moment doordrongen van rauwe pijn. Die tegenstrijdigheid grijpt aan. Wanneer Jette vertelt over haar broertje stroomt liefde door haar zinnen. Maar ze durft ook toe te geven dat ze best boos is op haar broertje. En op zichzelf. En op haar ouders. Het verhaal bestaat voornamelijk uit herinneringen aan Emiel toen hij nog leefde en herinneringen aan de eerste dagen na zijn dood. Hoe klein en zielig hij in zijn bedje lag, hoe verweesd haar moeder was, hoe grauw de begrafenis. De zinnen zijn van kinderlijke eenvoud en toch vol betekenis en poëzie.

‘Weet je wat ik stom vind?’
‘Nou?’
‘Ik vind het stom dat ik je niet langer ken.’
‘Wat bedoel je?’
‘Nou ja, dat ik je maar ken tot ik dood ben.’

Niet alleen de tekst maar ook de illustraties van Ingrid en Dieter Schubert grijpen de lezer naar de keel. Een zwarte schim die in een plas tranen zit. Een kleine kist met vrolijke kleuren die uitlopen in de regen. Beelden die zoveel zeggen. De kleuren, en soms het gebrek eraan, geven een extra dimensie. Slapen vissen? is een buitengewoon sterk boek dat de ondoorgrondelijkheid van verdriet toch behapbaar of in ieder geval tastbaar maakt. Een aanrader die met kop en schouders boven zijn voorgangers uitsteekt.

Mathilde Lemm - december 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Jens Raschke

Illustrator
Dieter Schubert
Ingrid Schubert   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047710127

Aantal pagina's
53

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Schlafen Fische?

Vertaler(s)
Linda Bertens