Slagveld van gebroken harten

aanrader Coverafbeelding van: Slagveld van gebroken harten

Trefwoord(en)
verhalenbundel
klassiekers
middeleeuwen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Het duo Franck en Cneut verbaasden en verblijdden reeds vele lezers en kijkers met eerdere gedegen bewerkingen van klassieke verhalen van Edgar Allan Poe, Boccaccio, Shakespeare en diverse andere groten uit de wereldliteratuur.
Deze keer voegen ze daar dit meesterwerk aan toe uit de Engelse literatuurgeschiedenis, Chaucers ‘The Canterbury Tale’: een raamvertelling waarin een divers gezelschap, onderweg op pelgrimstocht van Londen naar de kathedraal van Canterbury, elkaar onderhoudt, plaagt en verrast met verhalen, al even divers als het gezelschap zelf. En het ene al pikanter dan het andere …
Franck selecteert en bewerkt met respect voor het origineel, maar durft ook te schrappen en veranderingen aan te brengen, waardoor de meer dan 600 jaar oude verhalen weer levendig worden en geschikt voor een publiek van nu. Zijn prozaïsche versies lezen vlot en laten de personages en hun motieven goed tot hun recht komen. Tegelijkertijd krijg je zo een wijde kijk op het leven in de Middeleeuwen. Niet het hoofse leven van kastelen en ridders dat wij gewend zijn, maar een kleurrijk leven van een maatschappij in de Middeleeuwen door de ogen van een dokter, een bedelpriester, een rechtsgeleerde, een student, een wulpse vrouw, de knecht van een kanunnik, een deurwaarder, enzovoort. Al deze personages komen rijkelijk aan bod in een uitgebreide proloog en tussen de verschillende verhalen door. Het zijn stuk voor stuk heldere individu’s die vaak staan voor een bepaalde maatschappelijke klasse.
Niemand beter dan Carll Cneut kon deze verhalen een meerwaarde geven door zijn magistrale schilderijen en speelse silhouetten. Zijn gedetailleerde portretten in acrylverf, die de verhalen voorafgaan, zijn imponerend. De donkere tinten (dieprood, grijs en beige op meestal zwarte achtergronden) geven de karakterkoppen een diepgang mee die tegelijkertijd iets medidatiefs heeft. Je ontkomt er niet aan en zij doen je twijfelen tussen afschuw, verbazing en diepe bewondering. De rode silhouetten doorheen de verhalen zelf, zijn speelser en suggestiever.
Inhoud en illustraties, tesamen met de uiteindelijke vormgeving, heffen elkaar op tot een oogstrelend werk dat je niet loslaat. Vandaar meer dan een aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Ed Franck

Illustrator
Carll Cneut

Uitgeverij
Davidsfonds   


Jaartal
2013

ISBN
9789063066390

Aantal pagina's
224

Prijs
€32,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Chaucers 'The Canterbury Tales'

Vertaler(s)
Ed Franck