Sinterklaas

aanrader Coverafbeelding van: Sinterklaas

Trefwoord(en)
Sinterklaas
zoekboeken

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

In 2007 verscheen het grote kijkboek zonder tekst over Sinterklaas van Charlotte Dematons en een jaar later werd dit boek terecht bekroond met het Gouden Penseel. Vele jaren later echter ontstonden er grote discussies rondom de inhoud van het boek. In 2017 werd het boek uit de handel genomen en niet meer herdrukt. Dit op vraag van Dematons zelf die deze hele hetze nooit gewild had.
Maar nu kunnen we ons verheugen op een nieuwe versie van het uitbundige kijk- en zoekboek. Dematons zou er 2 jaar aan gewerkt hebben. Het verschil is duidelijk merkbaar. De rode cover van toen met al de bezige zwarte Pietjes heeft plaats gemaakt voor een sfeervolle, nachtblauwe cover met daarop de Sint en vele Pietjes in alle kleuren en hoedanigheden. Dit geeft duidelijk de toon van het ganse boek aan: Dematons overschilderde oude prenten, voegde toe, paste aan en schilderde ook enkele nieuwe prenten. Zo maakte ze een ge-update versie van het hele Sint-verhaal, aangepast aan de noden van deze (geëvolueerde) tijd waarin de Sint en de Pieten meer op gelijke voet staan, waarin mobiele telefoons niet weg te denken zijn uit het leven, waarin pakjes worden geleverd met busjes, en veel meer.
Los van die herwerking is het geheel gebleven wat het was: een monumentaal kijk- en zoekboek vol kleine verhaal-lijntjes over het wel en wee van de Sint en zijn Pieten: hun leven in Spanje, hun reis met de boot naar Nederland en hun aankomst daar, hun verblijf in Nederland, de vele hulp-Sinterklazen, de training van de schalkse Pieten, de nachtelijke tochten met de vele pakjes door de sneeuw en tenslotte de terugreis naar Spanje.
Het grote formaat, de vele details, de aantrekkelijke en grappige situaties, de sfeer, de gezelligheid, aan alles is gedacht en alles heeft zijn plekje in dit niet te missen prentenboek.
Daarom een aanrader zonder twijfel!
En oh ja, bij deze eerste druk zit ook een aantrekkelijke Sinterklaaskrant met vele verhalen, interviews en details van de prenten uit het boek: over de tijdsveranderingen, over het dagelijkse leven in Spanje, een interview met de televisiepresentatrice Dieuwertje Blok, enkele spelletjes en veel meer. Hopelijk is deze krant geen eenmalige bijlage en mag hij druk na druk het boek vergezellen.

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Charlotte Dematons

Illustrator
Charlotte Dematons

Uitgeverij
Uitgeverij Dematons   


Jaartal
2023

ISBN
9789083340777

Aantal pagina's
34

Prijs
€17,99