Sint op komst!

aanrader Coverafbeelding van: Sint op komst!

Trefwoord(en)
Sinterklaas
kleding

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Sinterklaas en zijn vele pieten zijn onderweg naar hier. In de boot is het een drukte van jewelste. De knuffelpieten maken de speelgoedbeesten klaar, de pakjespieten de kadootjes, de poetspieten maken de boot schoon, de keukenpieten koken de lekkerste hapjes, de stoompiet doet het vuur hevig branden, de stalpiet verwent het paard en de hoofdpiet vult het bad met water. Ondertussen wast de waspiet de kleren van Sinterklaas, want als zij aan land zullen gaan, moet hij er piekfijn uitzien. Maar een hevige wind denkt daar anders over. Hij rukt alle kleren van de wasdraad en neemt ze mee over zee. De waspiet roeit ze achterna op de woeste baren, terwijl de andere pieten nieuwe kleren maken voor Sinterklaas. Elk op hun eigen manier.
Zullen zij de Sint kunnen overtuigen met een nieuwe outfit? Of zal de waspiet de weggewaaide kleren nog terugvinden? En zal de Sint feestelijk en netjes het vasteland kunnen betreden?
Je ziet en leest het best zelf in dit hoogst originele Sinterklaas-prentenboek.
In zijn herkenbare stijl tekent De Leeuw met speelse en luchtige lijntjes beweeglijke figuren vol zwier. De nonchalante en bonte inkleuringen geven zijn prenten een vrolijke indruk en de kleurrijke toevoegingen met vetkrijt maken het geheel af.
Soms focust hij op één actie, andere keren creëert hij grote prenten boordevol details. Je raakt er niet op uitgekeken en ontdekt telkens weer nieuwe zaken die je doen glimlachen. De zoektocht naar de kleren en de attributen van de Sint beleef je als kijker intensief mee. Het geheel is ontwapenend en tegelijkertijd ontroerend en kwetsbaar.
Ook de lay-out en de composities zijn doordacht en speels. Zoals de tekst die met zwart vetkrijt en in speelse letters nonchalant tussen de prenten is geschikt.
Het geheel oogt bijzonder fraai, aantrekkelijk en schijnbaar eenvoudig.
De tekst is sober en beperkt. Hij stuwt het verhaal voort en verduidelijkt lichtjes sommige overgangen. Maar meestal vertellen de prenten op zich het verhaal. Het geheel had zonder gekund, want de prenten zijn zo virtuoos dat zij geen tekst behoeven. Maar hij stoort ook niet.
Er bestaan reeds vele prentenboeken over Sinterklaas, het ene al origineler of speelser dan het andere, maar dit boek behoeft er een welverdiende plaats middenin. Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - november 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Mattias De Leeuw   

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2013

ISBN
9789401409278

Aantal pagina's
38

Prijs
€ 14,99