Showstopper

aanrader Coverafbeelding van: Showstopper

Trefwoord(en)
circus
maatschappij
spanning
vriendschap
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Koorddanseres Hoshiko is de ster van het spektakelcircus waar de elite van Engeland dol op is. Want optreden is er levensgevaarlijk en daarop kicken de bezoekers. Als Ben, de zoon van een machtig minister, de show bezoekt, wordt hij verliefd op Hoshiko. Hij ontdekt de onmenselijkheid van het systeem en wil daar een einde aan maken. Maar kan hij op tegen de macht van zijn moeder en de circusdirecteur?

De auteur neemt de lezer mee naar een wederom vertroebelde maatschappij waarin een blanke elite – de Zuiveren – het voor het zeggen heeft en een groot deel van de bevolking – de Droesems – wordt onderdrukt en als waardeloos aanzien. Het verhaal vormt een aanklacht voor de ongelijkheid tussen groepen mensen die wordt veroorzaakt door de houding van de rijkere elite. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken afwisselend verteld vanuit het standpunt van de twee hoofdpersonages; Hoshiko en Ben. Zo kan het gebeuren dat een bepaalde situatie tweemaal wordt verteld, vanuit een verschillend standpunt. Hoshiko is opgegroeid in het circus – en niet uit vrije wil – en kan enkel overeind blijven door de vriendschap en samenhorigheid tussen de leden van het gezelschap. Door haar ogen leert de lezer hun onrechtvaardige leefomstandigheden kennen. Ben is opgegroeid in de omgeving van de ‘Zuiveren’ en heeft geen weet van het onrecht waarin zovele mensen leven. Tot op het moment dat hij Hoshiko leert kennen en zijn ogen worden geopend. Hij komt in opstand tegen zijn moeder in een poging om Hoshiko te redden.
Net door de korte hoofdstukken houdt het verhaal de lezer in de ban omdat die telkens wil weten hoe het verder verloopt met het personage. Het verhaal verloopt chronologisch maar de lezer krijgt wel inzicht hoe de situatie zo geëvolueerd is. Het verhaal wil de lezer ook duidelijk maken om verder te kijken dan zijn/haar eigen situatie en ongelijkheid niet zomaar te accepteren.
Een spannend verhaal dat de lezer geboeid houdt tot het einde en de lezer tot nadenken aanzet. Een aanrader!

Pol Van Damme - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Hayley Barker

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2018

ISBN
9789026143809

Aantal pagina's
415

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Show Stopper

Vertaler(s)
Zosja Jonker