Serafina en de zwarte mantel

Coverafbeelding van: Serafina en de zwarte mantel

Trefwoord(en)
dreiging
magie
adel
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Serafina woont al heel haar leven in de kelder van een groot landgoed. Haar vader is er onderhoudswerkman en is stiekem in de kelder komen wonen. Serafina leeft voornamelijk ’s nachts waarbij ze dan op rattenjacht gaat of ronddwaalt door het huis, terwijl alle bewoners en belangrijke bezoekers van het huis slapen.
Op een nacht hoort ze vreemde voetstappen. Ze blijken van een akelige man met een zwarte mantel te zijn. En wat erger is, er verdwijnen kinderen uit het huis. Serafina wil op onderzoek gaan, maar dat is gevaarlijker dan ze ooit gedacht had.

Dit fantasierijk verhaal neemt de lezer mee naar het landgoed van de rijke familie Vanderbilt in 1899. Serafina is een meisje, maar ook ‘iets’ anders, al weet ze zelf niet wat. Ze heeft bijzondere eigenschappen die voor haar vanzelfsprekend en gewoon lijken, maar dat niet zijn. Haar wereldje beperkte zich tot de kelders van het huis, maar nu wil ze meer van de wereld boven haar leren kennen, zeker met haar zoektocht naar de verdwenen kinderen. Die brengt haar ook naar een omgeving die haar enerzijds beangstigt maar anderzijds vertrouwd overkomt.
Ondanks haar beperkt wereldbeeld is Serafina een pienter meisje dat erg logisch denkt en een helder inzicht heeft in de mensen die in het huis verblijven.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Serafina. De lezer krijgt dus ook het beeld van het huis, zijn bewoners en de omgeving, gezien doorheen de ogen van Serafina. Doorheen het verhaal geeft de auteur enkele levenswijsheden of doordenkertjes mee die erg goed ingebed zijn in het verhaal. En hoewel Serafina een niet geheel normaal meisje is, komt ze heel herkenbaar over. Er zit enige magie in het verhaal, waaronder een erg duistere, die goed verantwoord wordt en daardoor geloofwaardig overkomt.
​De gebruikte woordenschat vraagt een zekere leesvaardigheid en sommige woorden zijn niet vanzelfsprekend gekend bij de beoogde leesgroep. Zoals ‘besognes’, ‘ferrotype’, ‘gargouilles’, ‘griffioenen en chimères’, ‘het perifere blikveld’ om er een paar te noemen.
Het verhaal is een eerste deel van een reeks over Serafina. Toch vormt het boek een afgerond geheel, dat wensvervullend afgesloten wordt.
Het verhaal houdt de lezer geboeid en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Robert Beatty   

Uitgeverij
Lannoo   


Reeks
Serafina

Jaartal
2017

ISBN
9789401438438

Aantal pagina's
306

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Serafina and the Black Cloak

Vertaler(s)
Mireille Vroege