Sequoia

Coverafbeelding van: Sequoia

Trefwoord(en)
toekomst
vriendschap
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

In een verre toekomst leeft de mens onder de grond. Na een Grote Ramp is de oppervlakte van de aarde onbewoonbaar geworden. Maarian wil echter weten wat er waar is van de verhalen die men in Eden – de ondergrondse gemeenschap waar Maarian al heel haar leven leeft – vertelt. Eenmaal in het ‘Buitenland’ wacht haar een totaal onbekende, bedreigende wereld. Gelukkig is er Shuman, die Maarian leert hoe ze moet overleven. Door Ginko, een gids, wordt ze naar het Volk geleid. Hoe zal men haar daar ontvangen? Zal ze aanvaard worden, verstoten of nog erger? …

Dit is het eerste deel van wat een tweeluik moet worden van een toekomstverhaal.
In de hoogtechnologische leefgemeenschap Eden waarin Maarian leeft, wordt na eeuwen van afzondering nog steeds gesteld dat in het ‘Buitenland’ – bovengronds dus – het leven niet mogelijk is. Daarvoor staan er sensoren opgesteld die de levensmogelijkheden opmeten. Maarians vader had echter iets ontdekt dat volgens bepaalde hooggeplaatste personen niet ontdekt mocht worden. Officieel is Maarians vader verongelukt, maar Maarian weet beter. En daarom trekt ze er zelf op uit.
De confrontatie tussen Maarian en haar ervaringen met het leven in het Buitenland, levert heel boeiende lectuur op. Langzaam aan ontdekt Maarian dat niet alles is wat men hen in Eden voorhield. Zij vraagt zich dus af wie daar baat bij heeft. Anderzijds is ze ook bevreesd dat deze Buitenwereld haar niet wil (of kan) aanvaarden.
Door het verhaal op twee fronten te laten afspelen, krijgt de lezer ook een beter beeld hoe het er in Eden aan toe gaat. Want ook daar roert zich een en ander.
Maar de meeste aandacht gaat naar Maarian en haar belevenissen in het Buitenland. Haar gids Ginko krijgt een cruciale rol in het verhaal. En Maarian evolueert van een verwaand en hooghartig iemand naar een persoon die ook gevoelens heeft – gevoelens waar ze onwetend van was dat ze bestonden – en een groot respect voor de schoonheid die ze in het Buitenland ervaart.
Dit Buitenland is door die reeds eeuwen geleden rampspoed, teruggeslagen tot een eenvoudig levende gemeenschap, waarin ‘oude’ technologieën zoals elektriciteit, vliegtuigen of wapens slecht sporadisch aanwezig zijn. Er zijn nog steeds gebieden die onleefbaar zijn of zelfs giftig. Toch heeft men manieren om er doorheen te trekken. En dat is misschien een wat dubbel gegeven in het verhaal. Want daar lijkt men toch moderne technologie te bezitten om zich te beschermen. Maar anderzijds is er weinig tot geen gemotoriseerd vervoer en leiden de mensen een erg strikt leven onder een strenge leiding.
Ook over de sensoren die Eden in het Buitenland heeft geplaatst, heeft de lezer een dubbel gevoel. Wie heeft die dan kunnen plaatsen (en zelfs vervangen) als het Buitenland onleefbaar is en waarom zijn die niet eerder waargenomen door mensen van het Volk?
Toch levert de confrontatie tussen Eden en het Buitenland – nu nog enkel via Maarian – boeiende lectuur op die lezers tot nadenken kan stemmen.
Het is uitkijken naar het tweede deel!

Pol Van Damme - oktober 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Kirstin Vanlierde   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2010

ISBN
9789059083721

Aantal pagina's
192

Prijs
€15,95