Semper Sol – Quotum, deel 2

aanrader Coverafbeelding van: Semper Sol – Quotum, deel 2

Trefwoord(en)
toekomst
sciencefiction
milieu
spanning
onderdrukking

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Axel, Tommy en Sunny zitten in een safehouse in de NU, de Noordelijke Unie. Ze houden zich schuil voor de Angeli Terrae, een organisatie die de overbevolking van de aarde op drastische wijze wil verminderen. Wat ze niet weten is dat Yannis, de aartsengel die hen heeft geholpen, nog leeft. De jongeren voelen zich vastgezet in de situatie en willen het ‘slinkerprobleem’ oplossen. Maar dat ligt niet zo eenvoudig. En dan worden ze toch ontvoerd. Hebben de aartsengelen dit gedaan? En waarom zijn ze dan niet gewoon gedood? Maar is er een verschil met de plaats waar ze nu zijn terechtgekomen?

Dit is het tweede en afsluitende deel over deze jongeren en hun strijd tegen het quotum dat landen kregen opgelegd door de Wereldraad om de overbevolking een halt toe te roepen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van de verschillende hoofdpersonages. De lezer weet dus meer dan de personages over wat er in de wereld gebeurt. De personages zijn gekend uit het eerste deel: ‘Quotum’. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel eindigde. Het is niet mogelijk dit deel afzonderlijk te lezen.
Het onderwerp is bijzonder actueel: klimaatverandering, overbevolking, de onmacht van de enkeling tegenover het ingewikkelde politieke spel, uitbuiting, moderne slavernij … De geheime organisatie die achter de schermen aan de touwtjes trekt, komt griezelig realistisch over. Het politieke getouwtrek dat weinig zoden aan de dijk brengt, interneringskampen, tweederangsburgers, manipulatie en de dictatoriale macht van een extreem rechtse president, komen bijzonder herkenbaar over. Ook de kracht van sociale media op de publieke opinie zijn sterk aanwezig. Waaruit blijkt dat een enkele persoon wel degelijk het verschil kan maken, zelfs tegenover een overweldigende politieke macht. Het verhaal geeft een beeld van een dystopische toekomst van de maatschappij dat heel realistisch overkomt. De lezer kan zich moeiteloos inleven in de situatie van de verschillende jongeren. Volwassenen komen er (alweer) weinig positief uit, de meesten dan toch.
Gelukkig voor de lezer heeft het verhaal een positief, maar open einde. Het wereldprobleem is dan (nog) niet opgelost, maar het onrecht dat miljoenen mensen werd aangedaan, is gestopt.
Een verhaal dat de lezer zeker zal doen nadenken over de toekomst van de aarde en de mensen die er op leven.
Een aanrader.

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marloes Morshuis   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Reeks
Quotum

Jaartal
2022

ISBN
9789047713500

Aantal pagina's
412

Prijs
€16,99