Schuilplaats

Coverafbeelding van: Schuilplaats

Trefwoord(en)
vakantie
rouwverwerking
eiland

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Na de dood van hun moeder gaan Levi, Tom en Anne samen met hun vader voor het eerst terug op vakantie naar Vlieland. Het is voor elk van hen moeilijk om op deze plek te komen waar ze altijd met hun moeder kwamen. Levi wil het voor iedereen aangenaam maken, maar dat lukt niet zo goed. Hij maakt een nieuwe vriend en kan er erg goed mee opschieten. Maar mag dat wel na het overlijden van zijn moeder? En waarom doet zijn zus zo chagrijnig?

Dit boek bevat geen spannend verhaal maar draait voornamelijk om de relaties tussen de gezinsleden en hun manier van verwerken van het verlies van hun moeder. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de dertienjarige Levi – de jongste jongen van het gezin – in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Levi en hoe hij de situatie ziet, beoordeelt of erover denkt. De andere personages worden eveneens vanuit zijn standpunt beschreven. De lezer leert zijn zus Anne kennen als een kruidje-roer-me-niet die zich afkeert van de rest van het gezin en er telkens alleen op uittrekt. Tom, de oudste broer is een stil type en vindt alles wat er gebeurt of niet gebeurt oké. De vader van Levi wil zich sterk houden tegenover zijn kinderen en verdringt zijn verdriet. Levi is de meest ondernemende en wil verder met zijn leven binnen zijn familie. Hij probeert het voor de anderen zo aangenaam mogelijk te maken. De personages komen realistisch over en ook de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is erg herkenbaar. Zeker voor diegenen die al op Vlieland op vakantie geweest zijn. Voor anderen had een plannetje van het eiland en een afbeelding van een tenthuisje de inleving nog kunnen vergroten. De tekst staat in een nogal kleine letter, wat in eerste instantie wat moeilijker leest, al went het snel.
Het verhaal draait dus rond dit gezin en hoe zij elk voor zich het verlies van hun moeder verwerken. Enkele andere personages spelen ook een belangrijke rol in het verhaal. Zoals Jimmi, de nieuwe vriend die Levi leert kennen en Anne-Cato die het hart van Levi sneller doet slaan.
Hoewel er dus eigenlijk niks spannends gebeurt, kan het verhaal de lezer wel boeien net vanwege de botsende gemoedstoestanden binnen het gezin en hoe dit evolueert naar het slot van het verhaal toe. Kinderen die in eenzelfde situatie terecht zijn gekomen, kunnen zich hierin herkennen en er mogelijk ook troost uit putten.
Levensecht verhaal met herkenbare personages dat ingaat op de emotionele problemen in dit gezin.

Pol Van Damme - augustus 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Marike Goslinga

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2017

ISBN
9789025872977

Aantal pagina's
123

Prijs
€13,99