Schroot

Coverafbeelding van: Schroot

Trefwoord(en)
milieu
vriendschap
vete
gezin
broers

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Als de autosloperij waar Rico’s vader werkt failliet gaat, komt er een einde aan het speelterrein van Rico en zijn broer. Zij hadden er een geheime plek waar ze dikwijls naartoe trokken om er te spelen of te tekenen. Rico wil zijn favoriete plekje niet zomaar achterlaten. Tijdens zo’n geheim bezoekje ontmoet hij Cath die vlogs maakt over verboden plaatsen in de stad. Op zo’n filmpje ziet Rico dat er licht brandt in zijn kamp. Wie struint er nog rond op het autokerkhof?

Dit verhaal speelt zich af op een wat aparte locatie met een specifieke sfeer. Een verlaten autokerkhof straalt weinig gezelligheid uit, zeker ’s nachts. Maar Rico voelt er zich als een vis in het water. Hij doet er dan ook alles aan om er voor te zorgen dat zijn speelterrein niet verdwijnt én dat zijn vader er aan het werk kan blijven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het personage van Rico, in de ik-vorm. De lezer beleeft de gebeurtenissen dus mee door de ogen van Rico. Hij is zowat het enige hoofdpersonage in het verhaal. Zijn oudere broer heeft ondertussen andere prioriteiten en vindt Rico kinderachtig. De ouders van Rico komen eerder zijdelings in het verhaal voor. De vlogster Cath weet dan weer van aanpakken, maar heeft haar eigen willetje en laat enkel van zich horen als ze dat zelf nodig acht. De gebeurtenissen en personages zijn wel herkenbaar maar soms ook nogal voorspelbaar. Een aantal keren wordt Rico – en de lezer – op het verkeerde been gezet over wat er werkelijk speelt in het verhaal. De uiteindelijke ontknoping biedt een oplossing die voor alle betrokkenen positief uitdraait.
Bij sommige gebeurtenissen gaat de auteur wel erg kort door de bocht. Rico ziet al doemscenario’s als zijn vader werkloos wordt. Ook wordt het geplande weekendje naar zee daardoor afgelast, maar dat gaat dan toch weer door als hij aangesteld wordt als bewaker op het gesloten autokerkhof. Rico is erg ondernemend en vindingrijk en trekt zelfs naar de curator die het faillissement verwerkt. Die curator wordt ook ietwat karikaturaal geschetst.
Een leuk verhaal dat gemakkelijk wegleest.

Pol Van Damme - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Danny De Vos   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2017

ISBN
9789021678108

Aantal pagina's
149

Prijs
€15,99