Schoenbek

Coverafbeelding van: Schoenbek

Trefwoord(en)
vogels
Afrika
Zuid-Afrika

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Schoenbek loopt op hoge stelten door het water op zoek naar vis. Zijn buik is groot en nog lang niet vol. De andere vogels zien hem gaan en kunnen het niet laten om iets te zeggen over zijn rare kop, zijn gekke bek en zijn gebrek aan elegantie. Ze zijn zelf zoveel mooier!

Joukje Akveld, Nederlands schrijfster en journalist, heeft een voorliefde voor Afrika. Dat merk je in veel van haar boeken zoals Mijn kleine safari en Wij waren hier eerst. Schoenbek is haar jongste prentenboek dat mooi in dat rijtje past. Extra leuk is het natuurlijk dat haar verhaal geïllustreerd werd door Zuid-Afrikaan Piet Grobler.
Het verhaal van Schoenbek is simpel en herkenbaar. Een groepje roddelaars kan niet genoeg krijgen van kritiek te geven, maar komt toch tot inkeer. De personages zijn iets exotischer: een bonte ijsvogel, een zadelbekooievaar, een Afrikaanse zeearend, een kleine zilverreiger en natuurlijk de schoenbekooievaar. Doordat er niet alleen voor Afrikaanse vogels gekozen is, maar deze ook met hun correcte naam worden aangesproken, en in de prenten vermeld, heeft het prentenboek wel wat weg van een informatief boek. Leuk voor de geïnteresseerde voorlezer maar niet perse een meerwaarde voor het jonge doelpubliek. De personages behoren tot zo’n niche dat het écht geïnteresseerde doelpubliek erg klein is. Er is vermoedelijk geprobeerd om dit open te trekken door er een prentenboek van te maken, maar dat is niet helemaal gelukt. De tekenstijl is niet echt toegankelijk te noemen (dat hoeft niet maar is wel belangrijk bij het vergroten van je doelpubliek) en het verhaal is inhoudelijk wat onduidelijk. De cover en de titel spreken aan, maar blader eerst het boek even door om zeker te zijn dat jij binnen het doelpubliek past.
Schoenbek is een prentenboek voor kleine ornithologen met een voorkeur voor Afrika.

Mathilde Lemm - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Joukje Akveld   

Illustrator
Piet Grobler   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045126814

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,99