Schipper mag ik overvaren

aanrader Coverafbeelding van: Schipper mag ik overvaren

Trefwoord(en)
liedjes
zingen
muziek
geschiedenis

Genre
hobby

Vanaf
3 jaar

Cemper, de samensteller van deze stevig onderbouwde muziekbundel, is het centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Met hun werk willen ze de sporen uit de rijke cultuur die Vlaanderen en Brussel kenmerkt bewaren en doorgeven, vanuit de motivatie dat dit erfgoed waardevol is en bijdraagt tot de artistieke en culturele diversiteit in de samenleving vandaag.
Dat zij met deze bundel niet over één nacht ijs zijn gegaan, dat merk je meteen.
Honderdeneen liedjes in 6 overzichtelijke thema’s: liedjes waarbij je beweegt en danst, liedjes over dagelijkse handelingen, liedjes over de dieren, het weer, de seizoenen, kortom de natuur, liedjes over de jaarlijks terugkerende feesten, liedjes over bekende figuren en belangrijke momenten uit onze geschiedenis, en tot slot liedjes waarbij je spelletjes kan spelen.
De liedjes zijn zowel oude bekenden zoals het titellied van het boek en meer. Maar je vindt er ook vele liedjes in terug waar je misschien ooit wel eens van gehoord hebt, of die je helemaal niet kende. Zo gaan oud en nieuw netjes hand in hand. De liedjes zijn ook heel divers: niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits, en nog veel meer: in het Kiswahili, Hebreeuws, Zweeds, Sranantongo, enzovoort. Drieëndertig talen komen aan bod, aan diversiteit geen gebrek.
Wat deze bundel zo bijzonder maakt, is de volledigheid: bij elk liedje staat niet alleen de partituur en de volledige tekst, maar tevens beschrijvingen van spelletjes of dansen of bewegingen die bij het lied horen en fijne weetjes als de oorsprong van een lied, de origine van een taal, hoe liedjes bewaard zijn gebleven doorheen de tijd, verklaringen van oude woorden, linken tussen de oude en de nieuwe tijd, beschrijvingen van personen waarover het liedje gaat, enzovoort. Allemaal kort en boeiend, ideale achtergrondinformatie voor jezelf als muziekonderwijzer maar ook voor de zingende kinderen zelf, als meerwaarde bij het zingen.
En mocht dat nog niet voldoende zijn, dan is er ook nog de QR-code vooraan in het boek die je leidt naar de uitvoering van elke melodie. Meezingen kan dus ook.
Het geheel is speels geïllustreerd met frisse prenten. Dit, en de puike vormgeving door Nele Reyniers van Studio Lannoo, maken van het geheel een aantrekkelijke turf die in geen enkele boekenkast mag ontbreken van eender welke muziekdocent of klas waar gezongen wordt of eender wie graag zingt of grasduint in liedjes van nu en toen.
Een werk voor een heel divers publiek – jong én oud – dat graag zingt!
Zonder twijfel een aanrader binnen het genre van muziekboeken.

Eric Vanthillo - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
diverse
Cemper   

Illustrator
Puck Koper   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401485340

Aantal pagina's
219

Prijs
€25,99