Schim

Coverafbeelding van: Schim

Trefwoord(en)
schaduwen
vriendschap
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Lars praat met zijn schaduw, wat hoogst zeldzaam is. Eén kans op een miljoen. En dan nog. De schaduw zelf praat met de stem in zijn hoofd. Daarom kan alleen Lars hem horen. De anderen vinden het raar. Enkel zijn opa begrijpt hem. Maar volgens de anderen is opa ook een rare. Hij hoort bomen praten. Het wordt voor Lars een obsessie. Hij kan niet meer zonder Schim, zijn schaduw. Op een nacht, als het nieuwe maan is, wisselen zij. Lars wordt Schim en Schim wordt Lars. Beiden ontdekken een nieuwe wereld maar weten niet altijd hoe zich daarin te gedragen. Mama, papa en Geike voelen dat er iets niet pluis is. Als zij terug willen wisselen, moeten zij dat doen als de zon op haar hoogst staat. Maar wat als het bewolkt is… En als Lars niet onmiddellijk verschijnt als schaduw?… Zou hij opgeslokt kunnen zijn door het zwarte gat?…
Dit originele leesboek met vele prenten valt op door zijn uiterst verzorgde uitgave. Het geheel van crèmekleurig wit met daarbij alleen maar grijs en oranje zorgt voor een eenvoud die siert. Het luchtige lettertype en de titels die lijken alsof zij met krijtjes speels geschreven zijn verhogen de leesbaarheid. De magistrale prenten zijn tegelijkertijd kwetsbaar en imponerend. Devos overtreft zichzelf met composities die zweven tussen realiteit en droom, tussen de wereld zoals hij is en de wereld zoals hij zou kunnen zijn. De personages die hij tekent met zachte potloodlijnen zijn kwetsbaar, hun schaduwen immens en mysterieus. Mooi hoe op elke prent ergens een poes verloren loopt. En hoe de kleur van de schaduw verandert als Lars en Schim wisselen. Het zijn stuk voor stuk prenten die je zou willen inkaderen en ophangen. Om er uren naar te kijken en in weg te dromen.
Het verhaal zelf lees je traag en aandachtig. Want De Doncker boetseert als het ware bedachtzaam woord na woord het verhaal waarin vele filosofische thema’s en vragen over schaduwen, realiteit en emoties komen opborrelen en je prikkelen. Soms volgen hoofdstukken elkaar op en vormen zij een aaneensluitend en chronologisch verhaal, maar soms neemt hij verrassende tijdssprongen waardoor je als lezer even uit je concentratie wordt gehaald. Hij zorgt er wel voor dat je steeds weer op het juiste spoor terechtkomt. Tegelijkertijd vraag je je soms af hoe oud Lars nu eigenlijk is. Door zijn speels karakter lijkt hij op een kleuter, maar zijn overpeinzingen over het leven en de liefde doen hem veel ouder lijken. Het boek zelf wordt aangekondigd voor + 10. Wij houden het bij een speelse + 8.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Wally de Doncker

Illustrator
Kristof Devos   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2015

ISBN
9789059086241

Aantal pagina's
96

Prijs
€22,50