Scherven in de nacht

Coverafbeelding van: Scherven in de nacht

Trefwoord(en)
vluchten
Jodenvervolging
concentratiekampen
WO II

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Na de ‘Kristallnacht’ in 1938 besluit de Joodse familie van Jacob om Duitsland te ontvluchten. Maar dat lijkt erg moeilijk. Aan de Nederlands grens worden ze teruggestuurd. Samen met David, een andere Joodse jongen, besluit Jacob toch nog een poging te wagen. Uiteindelijk komen beiden terecht in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork, helemaal in het noorden van Nederland. Ook de dertienjarige Mieke komt aan in Westerbork, maar dan als dochter van de nieuwe boekhouder van het kamp. Zij kijkt met heel andere ogen naar de wereld om haar heen. Ze is verbijsterd over wat er allemaal gebeurt en verontwaardigd dat haar ouders haar niets vertelden. En dan is WO II nog niet eens begonnen!

Het verhaal speelt zich af tussen november 1938 en mei 1940. Het leven voor Joden in Duitsland werd al erg moeilijk gemaakt door de vele geboden en vooral verboden. Zelfs het land verlaten was geen optie want dat lukte al bijna niet meer. Als het dan toch lukte kwamen ze ‘van de regen in de drop’. Het werd er niet beter op.
Het is geen opwekkend verhaal en al in talloze variaties verteld, met hetzelfde gekende eindresultaat.
Opmerkelijker is dan ook de onwetendheid van Mieke die als eerder naïef meisje bij het kamp aankomt, maar zich dan vast voorneemt om niet onwetend te blijven. Toch staat zij voor jongens als David en Jacob ‘aan de andere kant’. Zij zijn de vluchtelingen die alle ontberingen en vernederingen al gelaten ondergaan en zich vastklampen aan elk strootje hoop dat zich aandient.
Niettemin blijft het belangrijk om telkens opnieuw zulke verhalen aan te bieden opdat ook de jeugd van vandaag zou wéten wat er toen gebeurd is; om de herinnering levend te houden en om hen er toe aan te zetten dit nooit meer te laten gebeuren, met welk volk van welk geloof dan ook.
Achteraan werden enkele feiten over de gebeurtenissen uit het verhaal gekaderd door de auteur en ook een tijdlijn over de gebeurtenissen in aanloop tot de Tweede Wereldoorlog werd opgenomen.
Deze uitgave is al de derde druk van het verhaal.

Pol Van Damme - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Letterie   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025876142

Aantal pagina's
132

Prijs
€15,99