Scheetjesles en andere voorleesverhalen over de bende van drie/vier

Coverafbeelding van: Scheetjesles en andere voorleesverhalen over de bende van drie/vier

Trefwoord(en)
gezin
ondeugend
spelen
afscheid

Genre
voorleesboek

Vanaf
4 jaar

We volgen drie jonge kinderen, een creatieve papa en een drukbezette mama in de voorleesverhalen van ‘Scheetjesles en andere voorleesverhalen over de bende van drie/vier’. De drie kinderen maken er samen met hun papa telkens een boeltje van, meestal naar een idee van papa. De hardwerkende mama is dan meestal de spelbreker. In drie vierde van de voorleesverhalen pruttelt mama tegen bij de wilde plannen van de bende van drie. Maar meestal doet ze uiteindelijk mee of geeft ze toe dat het eigenlijk best wel leuk was. Dan slaat de toon plots om: opa ligt in het ziekenhuis en het is ernstig.

Het boek is een bundeling van twee eerder verschenen bundels met tien nieuwe verhalen erbij. Het bestaat uit dertig korte voorleesverhalen. Je kan ze los lezen, maar er zit in zekere zin een rode draad doorheen de verhalen. Die verhalen zijn door de auteur zelf voorgelezen op een cd die achteraan het boek is toegevoegd.

Aan het begin van het boek kan je je ergeren aan de mama-figuur. Ze wil altijd alles heel hard ‘zoals het hoort’, maar ze heeft het niet altijd in handen met een drukke job en een man met tijd en veel ideeën. Maar je leert het patroon al snel kennen en dat maakt het best grappig: het gaat van mama die zegt: ‘ik schaam me dood’ naar papa die zegt ‘Zie je wel. Dat zei ik toch.’ In latere verhalen uit het boek wordt dat wat meer losgelaten. En wanneer opa in het ziekenhuis ligt, kan de voordien zorgeloze papa ook beginnen twijfelen. Elk verhaal gunt een blik in het dagelijkse reilen en zeilen van een jong gezin. Het gaat er meestal heel echt aan toe, ook wanneer opa in het ziekenhuis ligt. Toch blijft ook dan de sfeer luchtig en beleef je alles vanuit de ervaringen van de kinderen. Je kan het jammer vinden dat de toon omslaat met opa in het ziekenhuis. De auteur wil duidelijk ook die kant van het gezinsleven laten zien. Maar het geeft een warme ondertoon aan het geheel en je hebt de keuze om het bij de grappige avonturen van de bende van drie/vier te houden. Er had wel meer aandacht kunnen geweest zijn voor overgangen bij de samenstelling met de eerder verschenen bundels.

Het is hoe dan ook een voorleesboek dat blijft hangen. Niet voor niets is deze verzamelbundel sinds 2013 inmiddels vijf keer herdrukt. Vooral de spontaneïteit van het geheel en de herkenbaarheid van een druk gezin maken het sterk. Maar hoe druk een gezin ook kan zijn, het blijft het leukst om de verhalen zelf voor te lezen en niet via de soms wat eentonige cd aan te bieden. Samen met de illustraties van Harmen van Straaten en de vlotte schrijfstijl is het geheel levendig, guitig en tegelijk warm.

Marjolein Noé - september 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Sunna Borghuis

Illustrator
Harmen van Straaten   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2017

ISBN
9789025766740

Aantal pagina's
190

Prijs
€17,99


Aantal CD's
1