Schaduwbroer

Coverafbeelding van: Schaduwbroer

Trefwoord(en)
zoektochten
familierelaties
identiteit
Japan

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Een aantal maanden na de dood van haar broer reist Hebe naar Japan. Ze wil op zoek gaan naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver en is daarbij verdronken. De enige houvast die Hebe heeft, zijn de laatste woorden die hij op een kaart naar haar stuurde. Die brengen haar eerst naar Tokio en daarna naar het eiland waar haar broer verdronken is.

Er is ‘slow travel’, er is ‘slow television’ en dit boek is ‘slow literature’. De lezer volgt Hebe in haar zoektocht naar antwoorden over de dood van haar broer.
Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Hebe naar de wereld rondom haar en hoe ze zich daarin beweegt en voelt. De auteur gebruikt een heel erg beeldrijke taal om de gevoelens en ervaringen van Hebe zo rijk mogelijk weer te geven.
Dit verhaal moet het dus niet hebben van grote avonturen, spanning of spectaculaire gebeurtenissen. Maar het is een literaire reis in het hoofd van Hebe. Zij keek erg op naar haar broer. Die reisde over de hele wereld en stuurde haar vanuit elke plek een kaartje met een quote. Die quotes staan telkens bij het begin van een nieuw hoofdstuk en zijn al doordenkers op zich. Hebe liet zich ook erg hard leiden door haar broer, al was ze zelf niet zulk wereldreiziger.
Door haar reis naar een totaal andere samenleving waar ze niemand kent, ontdekt Hebe meer over zichzelf en op welke manier ze in de wereld staat, of wil staan.
Deze roman vraagt heel wat leesbereidheid en inlevingsvermogen van de lezer. Anders zal die al snel afhaken en het boek aan de kant leggen. Maar wie zich de moeite getroost om zich in het hoofd van Hebe te verplaatsen en mee op haar ontdekkingsreis te gaan, krijgt een bijzonder verhaal waar hij/zij zelf ook heel erg diep over kan gaan nadenken over zijn/haar eigen situatie en plaats in de wereld.
Een literaire psychologische roman over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar plaats in de wereld.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Iris Hannema

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025879433

Aantal pagina's
270

Prijs
€17,99