Schaduw van Toet

Coverafbeelding van: Schaduw van Toet

Trefwoord(en)
Oude Egypte
farao’s
familie

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Amany groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton en haar moeder Nefertiti. Ondanks alle luxe is Amany niet gelukkig, zeker niet nu ze verhuisd zijn naar de nieuwe stad Achetaton. De gewone mensen, maar meer nog de priesters, morren omdat de farao maar één God meer erkent en alle andere goden afschaft. Als Amany een halfbroertje krijgt, Toetanchamon, beslist Amany voor zichzelf dat ze alles in het werk zal stellen om hem te beschermen. Want intriges, bedrog en verraad liggen overal op de loer.

Dit verhaal over de wereld in de tijd van Toetanchamon wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Amany. Amany komt over als een sterk meisje dat weet wat ze wil en zich niet zomaar neerlegt bij alles wat er rondom haar gebeurt. Door haar aandachtige observatie vormt ze zich een goed beeld van het leven aan het hof van de farao. Ze ziet hoe sommigen zich vleierig opstellen maar eigenlijk enkel hun eigen macht nastreven. Ze werpt zich op als beschermer van de jonge Toetanchamon en leert hem alles wat hij moet weten..
De tekst staat in een vrij smalle kolom op de bladzijden. Iets wat al bijzonder overkomt. De verhalen die ze aan Toetanchamon vertelt staan in een andere letterkleur en gebruiken ook op de gewone manier de volledige pagina.
Doorheen het geheel leert de lezer zodoende hoe het leven kan geweest zijn in de tijd dat Toetanchamon leefde. Hoe de hiërarchie was, welke rol de Goden speelden en nog veel meer. Uiteraard heeft de auteur een fictief verhaal geschreven, maar door bestaande personages te gebruiken en hen in een realistische omgeving van het Oude Egypte te plaatsen, met hun gebruiken en rituelen, komt dit verhaal bijzonder realistisch over. De auteur hanteert ook een mooi taalgebruik, wat de leeservaring nog aantrekkelijker maakt.
Heel mooie en warm gekleurde illustraties dragen nog meer bij aan de sfeer van het verhaal.
In dit knap opgebouwd en mooi verwoord verhaal komt dit stuk geschiedenis over Toetanchamon echt tot leven. Achteraan worden nog een aantal namen van Egyptische goden, mensen en dingen verklaard. Ook op de binnenflap – zowel vooraan als achteraan – staat nog informatie om het geheel te kaderen.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Lida Dijkstra   

Illustrator
Djenné Fila   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2021

ISBN
9789024595785

Aantal pagina's
188

Prijs
€18,99