Schaduw van de leeuw

aanrader Coverafbeelding van: Schaduw van de leeuw

Trefwoord(en)
oertijd
stammen
dromen
overleven
jagen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

28000 jaar geleden. Joeni heeft voorspellende dromen, maar de stammoeder verbiedt haar om te dromen. De stam waarin Joeni leeft, wordt getroffen door rampspoed en is verplicht om weg te trekken. Na nog een erg ongelukkig voorval wordt Joeni verstoten uit haar stam. Samen met de dromer Toek gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen.

Bijzonder knap opgebouwd verhaal dat de lezer al snel in zijn ban krijgt. De auteur weet een heel erg beeldende omgeving te scheppen en een sfeer te creëren die de lezer mee in het verhaal zuigen. Als lezer voel je mee de bittere kou waarin deze mensen moesten leven, waar de wind door hun dierenhuiden waait, waar grotten onheilspellende en mysterieuze plekken vormen en waar roofdieren op de loer liggen. Maar ook een tijd waarin ‘dromers’ – de magiërs die voorspellende dromen krijgen – erg belangrijk zijn voor de voorspoed of tegenslagen van de stam.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Joeni. De lezer kijkt mee naar de wereld rondom haar door haar ogen, beleeft de dromen mee die zij droomt, voelt mee de barre kou of de mysterieuze sfeer in de grotten. Joeni wordt heel erg knap beschreven en komt bijzonder herkenbaar over. Ze is niet zomaar een meisje, maar een jonge ‘dromer’ die tegen een strenge stammoeder moet opkijken en vijandschap voelt van vele andere leden van haar stam. Een opgroeiend meisje dat twijfelt aan haar levensdoel, dat zich dan neerlegt bij de gebeurtenissen, maar daar toch niet de erkenning krijgt die ze verdient. Maar net daardoor een sterke persoonlijkheid ontwikkelt die haar uiteindelijk ten goede komt.
De auteur, die zelf archeoloog is, weet deze wereld en leefomgeving bijzonder accuraat te beschrijven. Achteraan het verhaal geeft ze een korte uitleg over deze leefwereld van lang geleden alsook een hele reeks fascinerende afbeeldingen van rotstekeningen. Op haar website kan de lezer nog meer informatie vinden.
Een sterke aanrader! Zeker voor wie geïnteresseerd is in het leven tijdens die lang vervlogen tijd.

Bekroond met de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 en de Archeon Jonge Beckmanprijs 2020.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Linda Dielemans   

Illustrator
Linda Dielemans   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025875251

Aantal pagina's
293

Prijs
€15,99