Schaap zwemt (niet)

aanrader Coverafbeelding van: Schaap zwemt (niet)

Trefwoord(en)
milieuvervuiling
afval
zee
milieubescherming

Genre
informatief

Vanaf
2 jaar

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met mooimakers.be en is een warm en uitnodigend (én nodig) pleidooi voor een jong doelpubliek over het juist omgaan met afval. Want, zo lees je, een klokhuis doet er 14 dagen over om te vergaan in zee, een bananenschil 3 jaar, houten stokjes van ijsjes 5 jaar, kauwgom 25 jaar, drankblikjes 50 jaar en plastic flesjes vergaan nooit. In een korte nota achteraan wordt vermeld dat deze afbraaktijden schattingen zijn, onderhevig aan allerlei externe factoren, maar dat de boodschap duidelijk is: het duurt lang of soms zelfs eeuwig voor iets is afgebroken. Dringend tijd dus om het tij te keren!
Centraal zien we Schaap die wil zwemmen in zee, maar de andere dieren tonen de ronddrijvende troep. Op de keerzijdes van de stevige pagina’s lees je de mogelijke alternatieven die Schaap onderneemt, tot blijheid van de dieren: appel én klokhuis worden opgegeten, bananenschil gaat op de composthoop, kauwgom in de vuilnisbak, drank gaat in de herbruikbare drinkbus, enzovoort. Voor elk soort afval is een makkelijk hanteerbaar alternatief waardoor de afvalberg met gemak kan gereduceerd worden tot het minimum. Met als resultaat een propere zee en veel zwemplezier.

Deze aantrekkelijke uitgave in leporello-vorm in een stevige kaft met magneetsluiting is ideaal voor het jonge doelpubliek. De felle, contrasterende kleuren en licht geabstraheerde afbeeldingen vol fantasie van de verschillende dieren zijn aantrekkelijk en houden je aandacht vast. Elke prent spreekt voor zich, en als voorlezer geeft het je voldoende prikkels tot levendige verhaaltjes.
Een welkome publicatie die de leuze van Mooimakers perfect ondersteunt: “Kleine daad, Groot resultaat”.
Als bewustmakende actie voor iedereen jong én oud is dit zeker een aanrader vol warm engagement.

Eric Vanthillo - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Eef Rombaut   

Illustrator
Emma Thyssen

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463831567

Aantal pagina's
15

Prijs
€14,50