San Diego, mon amour

Coverafbeelding van: San Diego, mon amour

Trefwoord(en)
verdriet
puberteit
liefde
dood
missen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Johanna woont afwisselend bij haar moeder en vader. Ze is net erg verliefd op Zoltan als haar moeder omkomt in een verkeersongeval. Ze is wanhopig van verdriet en gemis. Plots wil haar vriendje ook niet meer met haar praten, laat staan zoenen. Weet hij misschien niet hoe hij haar kan troosten? Johanna’s vader werkt in een dolfinarium waar hij een zeeleeuw traint voor een nieuwe show. Maar er zijn vreemde dingen aan de hand, merkt Johanna. Haar vader wil echter niet luisteren.
Het verhaal is opgebouwd in drie delen. Het eerste deel wordt beschreven vanuit het standpunt van Johanna. De lezer leert Johanna kennen als een echte puber met hoogtes en laagtes, tegenstrijdige gevoelens, tegenstribbelend maar eerlijk en oprecht. Ze mist haar mama op moeilijke momenten en zoekt een manier om haar toch nog nabij te voelen. Dat resulteert in een soort magisch moment dat zich in haar hoofd afspeelt. Deze stukjes staan ook cursief in het verhaal. In het tweede deel leert de lezer Zoltan kennen nog voordat hij Johanna ontmoet. Hij verblijft dan in Amerika waar zijn vader erg speciale, geheime missies moet begeleiden. De vader van Zoltan is erg streng en gaat helemaal op in zijn werk. Zijn gezin komt op de tweede plaats en moet onvoorwaardelijk luisteren. En als hij voor zijn missies regelmatig moet verhuizen, gaat het gezin mee, zonder discussie. Het derde deel gaat verder waar het eerste stopte en waarin de verschillende verhaallijnen samenkomen naar een wensvervullend slot.

Het is een gecompliceerd puberliefdesverhaal met vele plotse wendingen die Johanna allemaal overkomen en die ze niet allemaal even makkelijk weet te plaatsen. Beide pubers komen levensecht over terwijl de nevenpersonages eerder op de achtergrond blijven. Het probleem tussen Johanna’s vader en zijn werkgever doet bij de lezer wel even de wenkbrauwen fronsen. Het komt niet helemaal geloofwaardig over. Evenals een plotse reactie van de anders zo volgzame moeder van Zoltan.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Soms worden er wel tijdsprongen gemaakt waarover de lezer dan niets weet. De gebruikte taal is eenvoudig en de gesprekken tussen de twee tieners verlopen realistisch en vlot.
Goed voor enkele uren romantisch, ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - oktober 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Marieke van Hooff

Uitgeverij
Abimo   


Jaartal
2015

ISBN
9789462344259

Aantal pagina's
160

Prijs
€13,50