Sam en de ongelooflijk lieve Boy

Coverafbeelding van: Sam en de ongelooflijk lieve Boy

Trefwoord(en)
cyberpesten
opgroeien
homoseksualiteit

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

‘Sam en de ongelooflijk lieve Boy – of hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt’ is een titel die aan duidelijkheid niets te overlaat. Een mondvol. En hij bedriegt niet. Want ook de inhoud van deze ‘coming of age’-roman is een mondvol.
Twee weken voor zij dertien wordt, stapelen voor Sam(antha) de rampen op. Haar moeder heeft een relatie met Nanna en met hun drieën verhuizen zij naar het verre Oostende. De lieve oma Vos laten zij alleen achter. De kater Nestor verdwijnt en het duurt een eeuwigheid eer het nieuwe huis wat op orde komt. De nieuwe school is een hel. Sam hoort er niet bij. Te dik, zij stinkt en zij heeft 2 moeders… De dochter van 2 potten, een potvis… Zij vlucht in vreetbuien en de enige die zij haar geheimen kan toevertrouwen is Tijger, het dagboek dat zij van oma Vos kreeg.
Enige vertroosting vindt zij bij de overbuurman André en in facebook, waar zij in contact komt met de allerliefste Boy. Gaandeweg ontwikkelt Sam een plan: op de dag dat zij dertien wordt, zal ze voor even verdwijnen van de wereld. Met Boy. Maar dan blijkt alles anders dan verwacht…
Dieltiens schreef deze aangrijpende roman met vlotte pen. Zij stapelt de problemen op, maar vermijdt overdrijving. Haar karaktertekening van het hoofdpersonage is genuanceerd en psychologisch sterk uitgewerkt. In de opbouw zet zij vakkundig sporen uit die je vermoeden spijzen en die de spanning opwekken. Zo wordt deze roman een ‘pageturner’ die je meesleurt in de val waarin ook Sam wordt meegesleurd. Een hedendaagse problematiek waarvan je hoopt dat hij je nooit zal overkomen.
Vandaar ideaal leesvoer voor jong en oud. Als eye- en als gespreksopener.
Het boek wordt dan ook netjes afgesloten met een nawoord van de auteur en een toelichting van Child Focus.
Tot slot nog een pluim voor de verzorgde uitgave: de kleine poezen doorheen het ganse boek, de kaft, het leeslint, …
Een uitgave die opvalt!

Eric Vanthillo - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Kristien Dieltiens

Illustrator
Petra Baan

Uitgeverij
Abimo   


Jaartal
2014

ISBN
9789462342620

Aantal pagina's
181

Prijs
€13,50