Sabel

Coverafbeelding van: Sabel

Trefwoord(en)
WO II
concentratiekampen
vriendschap met dieren

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Max is een Joodse jongen. Hij zit in Kamp Vught opgesloten. Zijn enige houvast is Sabel, zijn rosse kat. Die helpt hem het leven in het kamp vol te houden. Ook de verhalen van Winnetou, verhalen van zijn vader of zijn eigen fantasie geven hem de moed om voort te gaan. Tot Jacob roet in het eten komt gooien.

Het verhaal begint tijdens zijn verblijf in het kamp. Maar afwisselend krijgt de lezer een beeld van het leven van Max voordat alle ellende begon en hij gelukkig was met Sabel. Dan komen de verordeningen voor Joden, hun vlucht, het onderduiken en uiteindelijk het opgepakt worden.
Het is geen vrolijk verhaal maar het geeft de hoop weer die Max de kracht geeft om het leven in het kamp te overleven. Terwijl zijn leven hoe langer hoe meer beperkt wordt, ontwikkelt hij een strategie om het leven draaglijk te houden. Hij ontmoet andere kinderen die willen meegaan in zijn denkwereld.
Het verhaal wordt door de auteur verteld door de ogen van Max. Zo krijgt de lezer ook een idee hoe kinderen de gebeurtenissen interpreteerden, hoe ze er op reageerden en wat ze ongewild moesten ondergaan.
De auteur weet de lezer zeker te raken met haar beschrijvingen van de gebeurtenissen die Max ongewild moet ondergaan. De personages worden herkenbaar en levensecht beschreven zodat de lezer helemaal meegaat in het verhaal.
De overlevingsstrategie van Max kan lezers mogelijk ook nu nog helpen om hun eigen situatie op een positieve manier te benaderen en te ondergaan.
Een sterk verhaal over een vreselijk gebeuren.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Suzanne Wouda

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2017

ISBN
9789089672452

Aantal pagina's
134

Prijs
€16,50