Ryans dagboek – Skeleton Creek

aanrader Coverafbeelding van: Ryans dagboek – Skeleton Creek

Trefwoord(en)
mysteries
avontuur
dreiging
internet
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De ondernemende Sarah neemt Ryan op sleeptouw om een kijkje te gaan nemen bij een oude baggermachine, wat eigenlijk verboden is. Zij filmt alles met haar videocamera. Maar Ryan valt en breekt zijn been. Zijn ouders verbieden hem contact te hebben met Sarah, omdat zij hem in de problemen brengt. Als Sarah de film terugziet van hun tocht, ontdekt ze iets op de beelden…of is het iemand? Ze moét er met Ryan over spreken. Maar hoe?

Dit verhaal is het verslag dat Ryan maakt in een dagboek, eerder een logboek, soms van uur tot uur,  van alle gebeurtenissen sinds zijn val in de baggermachine. Doordat hij aan zijn bed gekluisterd is, kan hij op geen andere manier zijn bedenkingen voor zichzelf duidelijk maken. Hij kan nog wel gebruik maken van zijn computer, maar hij moet erg voorzichtig zijn want zijn computer wordt gecontroleerd door zijn ouders. Hij vertrouwt hen niet meer. Net door dat computergebruik kan ook de lezer mee volgen wat hij en Sarah ontdekken. Want dit is niet enkel een boek. Er hoort een website bij: www.skeletoncreek.nl waarop de lezer de filmpjes kan bekijken die Sarah naar Ryan doorstuurt. Een heel knap bedacht gegeven. Net als Ryan moet de lezer een wachtwoord ingeven om een bepaald filmpje te zien. Het is noodzakelijk om de filmpjes op de juiste momenten te bekijken om zo het verhaal te kunnen volgen.
Knap bedacht, maar het wil wel zeggen dat de lezer een computer met internetverbinding nodig heeft. Het boek kan dus niet gelezen worden in de kamer van de lezer of op reis op de camping of tijdens een auto- of treinrit, tenzij er internetmogelijkheid is en je een laptop bij de hand hebt. Toch een klein nadeel.
Al mag dat de lezer niet weerhouden om dit verhaal te lezen/bekijken. Hij/zij leest dus het dagboek van Ryan, in een geschreven lettertype in een lijntjesschrift en kijkt mee wat Sarah doorstuurt aan Ryan.
Doordat Ryan iedereen wantrouwt krijgt het geheel ook een gespannen sfeer. Het verhaal speelt zich af in een klein ingeslapen stadje ergens in Amerika en door dit vreemde voorval krijgen de twee jongeren een heel andere kijk op hun vertrouwde omgeving. Er blijkt meer aan de hand te zijn dan op het eerste gezicht lijkt.
Spannend en wat griezelig houden het verhaal en de filmpjes de lezer geboeid tot het einde. Een originele aanrader!
Al is dit niet het einde van het verhaal. Daarvoor moet de lezer ook nog het tweede deel lezen/bekijken: De Crossbones.
Het boek is opmerkelijk verpakt in een plastic hoes met een kijkvenster.

Pol Van Damme - oktober 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Patrick Carman

Uitgeverij
Pimento


Jaartal
2010

ISBN
9789049923983

Aantal pagina's
188

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Skeleton Creek – Ryan’s Journal

Vertaler(s)
Michèle Bernard